VZP má šanci získat celý IZIP, 452 milionů je pro ni ale příliš

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) má možnost získat společnosti IZIP provozující elektronické zdravotní knížky za 452 milionů korun. Informaci zveřejnil deník Insider a následně ji potvrdil mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. Pojišťovna nyní drží v IZIPu 51 procent akcií, koupí by podíl stoupl na sto procent. Nabízená cena je však pro radu nepřijatelná, VZP je ochotna zaplatit nominální hodnotu akcií, tedy 1,7 milionu.

VZP v posledních deseti letech vložila do zpochybňovaného projektu internetových knížek téměř dvě miliardy korun. V současnosti platí firmě IZIP měsíčně šest milionů za provoz portálu, který potřebuje ke komunikaci s lékaři a pacienty. Minoritním akcionářem IZIPu je švýcarská firma eHI eHealth International. Jí stanovená částka vychází z expertního posudku, že hodnota firmy je 923,5 milionu; 49 procent činí 452 milionů.

Vedení pojišťovny podle deníku řeší v současné době také ten problém, že švýcarský advokát Thomas Ladner, který zastupuje firmu eHI eHealth International, přestal reagovat na žádosti o další jednání. VZP chystá nyní dopis, v němž chce právníka vyzvat k jednání.

Podle člena správní rady a prvního náměstka ministra zdravotnictví Marka Ženíška má ředitel Kabátek nabídnout menšinovému vlastníkovi odkup akcií za nominální hodnotu 1,7 milionu. Pokud menšinový vlastník nabídku nepřijme, je Kabátek pověřen udělat vše pro to, aby si VZP zajistila provoz portálu vlastními silami a spolupráci s IZIP zcela ukončila.

Vydáno pod