Sněmovnou znovu rezonuje NKÚ – teď kvůli volbě viceprezidenta

Praha - Poslanci by měli vybírat kandidáta na nového viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu příští středu – a největším favoritem zůstává poslankyně ODS Zdeňka Horníková. Podporuje ji nejen vlastní strana, ale také řada opozičních poslanců. TOP 09 proti tomu navrhla Radima Bureše z Transparency International. Volba proběhne příští týden. Pokud poslanci kandidáta zvolí, do funkce ho bude jmenovat prezident republiky Miloš Zeman. Klub KSČM dnes oznámil, že podpoří Horníkovou, poslanci vládní strany LIDEM naopak podle vicepremiérky a předsedkyně strany Karolíny Peake budou volit Bureše.

Případné zvolení poslankyně a místopředsedkyně sněmovního kontrolního výboru Horníkové má být obsahem údajné dohody mezi ČSSD a ODS. Ta prý počítá s tím, že výměnou za zvolení Kaly kandidátem na prezidenta úřadu podpoří opozice volbu Horníkové do funkce viceprezidentky.

TOP 09 nyní kritizuje, že vládní partner ODS uzavírá za jejími zády dohody nejen s ČSSD, ale nyní prý i s komunisty. „Je špatně, že vedení NKÚ vyjde z handlu ODS a KSČM, nicméně hlasů na to mají dost,“ konstatoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Zdeňka Horníková
Zdroj: ČT24
Radim Bureš
Zdroj: ČT24

Post je pro politiky důležitý více, než se na první pohled zdá. Úřad totiž prověřuje hospodaření státních institucí včetně ministerstev nebo státních fondů. Poslanci budou hlasovat v tajné volbě, už teď ale někteří o rychlém výsledku pochybují. Šéfa úřadu totiž poslanci nedokázali vybrat přes rok.

Kala byl až do svého nástupu na NKÚ poslancem ČSSD. Sněmovna ho zvolila minulý týden a prezident republiky poté do funkce jmenoval v pátek. Příští středu budou poslanci vybírat i nového zástupce ombudsmana po Jitce Seitlové, které skončilo funkční období v únoru. Kandidáty jsou poslanec ČSSD Stanislav Křeček a odborník na správní právo Filip Dienstbier. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se nominace vzdala.

Sněmovna hledá zástupce Kaly v NKÚ (zdroj: ČT24)