Fischer prý našel dárce na doplacení kampaně, Zemanovi chybí 8 milionů

Praha - Neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Fischer už má údajně slíbené dary na uhrazení milionových dluhů za kampaň. Uvedla to Mladá fronta DNES (MfD). Šéf Fischerova volebního výboru Jan Pirk pro ČT uvedl, že peníze budou postupně přicházet na transparentní účet. Bývalý premiér už mezi věřitele rozdělil první dva miliony od právníka Daniela Paľka, ostatní dárce ještě zveřejnit nechce. V pátek odevzdá Senátu vyúčtování za kampaň s dluhem.

„My jsme měli schůzi a pan Fischer říkal, že nechce mluvit o tom, co bude. Chce ukazovat jasně, co bylo, a každý se o tom může průběžně přesvědčit,“ dodal pro ČT Jan Pirk. Podle jeho slov v tuto chvíli zbývá sehnat "něco kolem 4 až 5 milionů, které by měly pokrýt využité reklamní služby během kampaně. Podle Jana Pirka se Fischer s některými věřiteli dohodl na splátkovém kalendáři.

V den odevzdání vyúčtování kampaně předá Fischer do Senátu své podklady s dluhem, nemusí však nijak osvětlovat podrobnosti jeho uhrazení. „Ve volebním zákoně vůbec není o žádném vyrovnávání dluhu zmínka, protože autory patrně vůbec nenapadalo, že někdo půjde do volby, aniž by za ním stála politická strana, která by to eventuálně všechno vyrovnala,“ vysvětlil Jan Pirk.

Profesor Jan Pirk o dluzích Jana Fischera (zdroj: ČT24)

Problémy se sháněním peněz má podle serveru Aktuálně.cz i vítěz lednové přímé volby prezident Miloš Zeman. Server tento týden napsal, že Zemanovi chybí na doplacení kampaně ještě osm milionů korun.

Prezidentští kandidáti ovšem musí vyúčtování kampaně poslat ke kontrole mandátovému a imunitnímu výboru Senátu už do dvou dnů. „Závěrečný termín je 30. března. Vychází to ale na víkend, tak asi budeme tolerovat i první pracovní den po víkendu,“ řekl MfD předseda výboru Jiří Oberfalzer (ODS).

Zemanova kampaň
Zdroj: ISIFA/MAFRA/PETR TOPIČ