Putin ocenil české vojáky za záchranu lidí z hořícího antonova

Praha - Čtyři čeští vojáci převzali na pražském velvyslanectví vyznamenání Ruské federace. Prezident Vladimír Putin vojáky ocenil za pomoc při květnové nehodě letounu Antonov na čáslavském letišti. Své kolegy zachránili z hořícího letadla. Medaili Za záchranu smrtelně ohrožených předal vojákům ruský velvyslanec Sergej Kiseljov. Oceněnými jsou Josef Knapík, Igor Minčík, David Plavka a Jan Sucharda, které před časem vyznamenala i česká armáda.

Ruský stroj Antonov havaroval loni 23. května, když se vracel z průzkumného letu v rámci programu Otevřené nebe, při němž monitoroval české území. Během přistávacího manévru se zřejmě zlomila přední noha podvozku letadla, stroj opustil přistávací dráhu a začal hořet. Na palubě bylo 23 lidí, šest z nich bylo zraněno, bylo mezi nimi pět ruských a jeden český voják.

„Snažil jsem se všemi silami dostat ven i ruského kolegu. Sám jsem to ale nezvládl. Vytlačil jsem tedy před sebou všechny ven a pak jsem běžel k hasičům, abych jim řekl, že na palubě zůstal ještě jeden člověk,“ popsal situaci po havárii Knapík. Při leteckém neštěstí sám utrpěl popáleniny na obličeji a hlavně na ruce, kde musel podstoupit i transplantaci kůže. „Situace byla taková, že to zdaleka nevypadalo, že to přežijeme. Už jsem se tak nějak rozloučil se životem,“ řekl ČT.

Ruského pilota z letadla zachránili vojenští hasiči Plavka a Sucharda. Společně dokázali sekerou rozbít okénko z tvrzeného skla. Sucharda poté zraněného muže v zakouřené kabině nahmatal a rukou ho vytáhl k otvoru ve skle, kterým ho oba dostali z poškozeného stroje. Minčík byl oceněn za to, že jako řídící letového provozu již při přistání letadla zburcoval hasičskou jednotku, která okamžitě vyjela na místo.

Několikaměsíční vyšetřování nakonec ukázalo, že chybovali sami piloti. Příčinou nehody průzkumného stroje bylo nezvládnutí techniky pilotáže a nedodržení nařízených parametrů při přistání.

Rusko vyznamenalo čtyři české vojáky (zdroj: ČT24)