Spor o velvyslance: Hrad připravuje varianty řešení

Praha - O obsazení postů českých velvyslanců budou ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a prezident Miloš Zeman jednat už příští týden. Prezidentova kancelář v tuto chvíli připravuje možné varianty pro budoucí jednání, uvedl v Událostech, komentářích ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Miloš Zeman by rád viděl v čele velvyslanectví v Rusku Vladimíra Remka a na Slovensku Livii Klausovou - s jejím jmenováním ale ostře nesouhlasí Schwarzenberg. Choť exprezidenta nemá podle ministra dostatečné odborné předpoklady.

Po bezproblémovém navržení čtyř ústavních soudců se hlavní zájem prezidenta Zemana přesunul k jednání o diplomatickém sboru v zahraničí. Člen hradní kanceláře Kmoníček, v minulosti mimo jiné velvyslanec v Indii či Austrálii, by se v pátek měl sejít s náměstkem ministerstva Jiřím Schneiderem a připravit tak cestu ke kompromisní dohodě. Ta by mohla mezi Hradem a Černínským palácem začít vznikat už za několik dnů poté.

„Já se v pátek setkám s panem Schneiderem a někdy v příštím týdnu se můžeme dostat k docela hezkému, nezákopovému řešení. Obě strany si řekly své. Nyní je důležité celou záležitost zmírnit a přenést to k jednacímu stolu,“ zmínil Kmoníček s tím, že definitivní ukončení otazníků kolem nových velvyslanců čeká do několika týdnů. 

Ministr Schwarzenberg by v Izraeli rád viděl Alexandra Vondru. Výměnou za něj by možná akceptoval nominaci Remka do Ruska a Klausové na Slovensko. „Remek je rozumný člověk, zná a má zkušenosti z Ruska. Mohu si to představit, ale uvidíme, jestli se pan prezident uvolí a schválí velvyslance. Pak navrhnu také Remka,“ vysvětlil Schwarzenberg.

Ovšem doteď odmítal vyslání bývalé první dámy na Slovensko. „Paní Livia nikdy nesloužila na diplomatickém postu. Nestačí si myslet, že když uspořádám večeři, tak je moje práce velvyslance naplněna. Dneska je práce velvyslance velice speciální, musíte být na to vyškolen, a to paní Klausové chybí,“ podotkl.

Rozhovor s Hynkem Kmoníčkem (zdroj: ČT24)