Firmy zapletené do Rathovy aféry zřejmě nepůjde stíhat

Praha – Společnosti zapletené do korupční aféry kolem někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha se zřejmě vyhnou trestu. Žalobci na ně sice chtěli uplatnit nové ustanovení o trestní odpovědnosti firem, podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové to ale nebude možné. Zákon totiž platí od 1. ledna 2012, a přestože byl Rath zadržen v květnu téhož roku, většina korupčních případů jeho aféry se udála ještě před platností příslušného paragrafu.

Dozorující státní zástupce Petr Jirát v korupční kauze bývalého hejtmana a sociálnědemokratického poslance Davida Ratha obžaloval jedenáct lidí. Vedle Ratha, bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a někdejšího poslance Petra Kotta se jedná o osm představitelů firem, které měly být součástí korupční chobotnice ve Středočeském kraji.

Vedle manažerů chtěl Jirát díky novému ustanovení hnát k odpovědnosti i samotné firmy. Protože způsobená škoda dosáhla více než 300 milionů, postoupil tuto možnost nadřízenému vrchnímu státnímu zastupitelství Lenky Bradáčové. Podle té se ale nyní ukazuje, že firmy stíhat nepůjde, protože většina skutků, z nichž by mohly být obviněny, se udála ještě před platností příslušného zákona.

„Právnické osoby se mohly dopouštět trestných činů, ale naše legislativa neumožňovala stíhat právnické osoby do tohoto data (31. 12. 2011). Jednání, kterého se právnické osoby dopustily do tohoto data, není postižitelné, protože zákon neplatí retroaktivně,“ konstatovala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Policie teď analyzuje, jestli se firmy nedopustily některých trestných činů také v roce 2012.

Na stíhání samotných manažerů jako fyzických osob ovšem tato zákonná klička nemá vliv.

Jakých firem se Rathův případ týká?

  • B Braun: Dodavatel zdravotnické techniky do středočeských nemocnic. Obžalovaný je manažer Jan Hájek.
  • FISA: Stavební společnost, obžalovaná je její bývalá majitelka Ivana Salačová. Státní zástupce ji v Rathově případu přidělil statut spolupracující obviněné za to, že pomohla rozkrýt korupční chobotnici.
  • Hospimed: Zdravotnická společnost, která měla za úplatek vybavit nemocnice v Kolíně a Kutné Hoře. Obžalovaný je její ředitel Jindřich Řehák.
  • Konstruktiva Branko: Stavební firma, obžaloba se týká bývalého generálního ředitele Pavla Drážďanského a šéfa obchodu Tomáše Mladého.
  • ML Complet: Jednatelka této společnosti Lucia Novanská pro Středočeský kraj organizovala údajně zmanipulovaná výběrová řízení.
  • Pohl CZ: Roztoky, odštěpený závod této firmy se podílel na rekonstrukci gymnázia v Hostivici. Obžalován je ředitel Václav Kovanda.
  • Puro-Klima: Největší český dodavatel zdravotnické techniky v rámci operačních programů vybavil kladenskou nemocnici zdravotnickými přístroji. Obžalovaný je manažer firmy Milan Jireš.

Langšádlová chce rozšířit trestní odpovědnost firem o lichvu

Zákon, který umožňuje potrestat firmy, schválili poslanci před půldruhým rokem, museli tehdy přehlasovat i veto prezidenta Klause. Platit začal 1. ledna loňského roku a umožňuje firmy odstavit od dotací, pokutovat, nechat propadnout jejich majetek nebo je přímo zrušit.

Za prvních 14 měsíců jeho účinnosti využila policie zákon k trestnímu stíhání dvanáctkrát. Vůbec první obviněnou firmou byla loni v červnu reklamní agentura DKCG. Ta měla podle vyšetřovatelů připravit stát na daních o téměř 300 milionů korun. Většina případů je ale stále ve fázi vyšetřování, čtyřikrát detektivové navrhli právnické osoby obžalovat. Před několika týdny padl také první rozsudek nad právnickou osobou. Ostravské sdružení Athena bylo potrestáno za dotační podvod tím, že muselo rozsudek zveřejnit na vlastní náklady v regionálním tisku.

„Uplatňování zákona není tak rychlé, jak jsme si představovali. Bude chviličku trvat, než se s ním naučí pracovat policie, státní zastupitelství i soudy,“ připouští poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová, která zároveň do sněmovny předložila návrh na doplnění trestní odpovědnosti právnických osob o trestný čin lichvy. „V mnoha oblastech je lichva závažným sociálním problémem a bývá zde zneužíváno situací, kdy jsou lidé ve velké tísni a půjčky jsou jim poskytovány za nevýhodných podmínek,“ dodává Langšádlová.

Události o trestní odpovědnosti právnických osob (zdroj: ČT24)