Protikorupční fond podezírá šéfa HK Kužela ze zpronevěry

Praha - Prezident Hospodářské komory Petr Kužel čelí trestnímu oznámení. Nadační fond proti korupci (NFPK) ho podezírá ze zpronevěry, porušení povinností při správě cizího majetku či pletichy při zadávání veřejné zakázky. Podle Kužela jde ale o odpovědnost minulého úřednického vedení komory; obvinění odmítl stejně jako veškerá nařčení, která podle něj poškozují dobré jméno komory a jejích členů.

Deník Právo nedávno přinesl informaci, že Hospodářská komora údajně v minulosti zaplatila spřízněným firmám desítky milionů korun, aniž by bylo známo za co. Některé nákupy se navíc prováděly bez výběrových řízení – chyběly kontrolní mechanismy i pravidla pro podepisování smluv.

„Na základě analýzy obdržených informací lze konstatovat, že ze strany nejvyšších představitelů nebo zaměstnanců komory mohlo docházet k závažnému nedbalostnímu nebo úmyslnému jednání s dopadem na finanční prostředky komory a veřejné prostředky,“ uvedl ředitel a analytik NFPK Petr Soukenka. Trestní oznámení má devadesát stran. Protikorupční fond má prý k dispozici informace o vazbách vedení komory na zástupce jiných společností nebo na další vysoce postavené veřejné či soukromé osoby. Informace se mají týkat případů z let 2009 až 2012.

Kužel ale tvrdí, že podezření jde za minulým úřednickým vedením komory. „Nejsem si vědom, že bych se dopustil něčeho, co by zakládalo podat podnět k trestnímu oznámení. Naopak jsem přesvědčen, že moje kroky, ať už šlo o samotné zadání auditu a následných personálních a systémových opatření, byly a jsou prokazatelně ve prospěch komory,“ řekl Mladé frontě DNES.

Komora před rokem zjistila závažné chyby tehdejšího vedení, které následně odvolala, a představenstvo si zadalo forenzní audit týkající se hospodaření v předchozích letech. Podle současného šéfa je zvláštní, že se tento rok starý problém dostává do popředí v době, kdy do sněmu komory zbývá pár týdnů.

Petr Kužel: „Jsem znepokojen, ba i překvapen, že se tak velký mediální prostor věnuje jakémusi oznámení či prohlášení NFPK, aniž by byla předložena či doložena relevantní fakta a skutečnosti. To mě vede k domněnce naprosté účelovosti.“

Hospodářské komoře odvádí členské příspěvky více než čtrnáct tisíc českých podnikatelů a živnostníků. Kromě toho čerpá komora také státní a evropské dotace na různé projekty, především na podporu podnikání.