Převrat v Praze je dílem celostátního vedení TOP 09, tvrdí Nečas a spol.

Praha/Tábor - Za odvolání pražského primátora Bohuslava Svobody i radních ODS nese plnou odpovědnost celostátní vedení TOP 09, tvrdí vedení občanských demokratů. Výkonná rada ODS se při dnešním zasedání v Táboře tvrdě opřela do konkurenční pravicové strany - TOP 09 prý dává přednost poškození koaličního partnera před zájmy voličů. TOP 09 počátkem týdne v Praze vypověděla koaliční smlouvu, dnes svůj postoj definitivně dokončila. Občanská demokracie ztratila vládu v Praze po dvaadvaceti letech.

Vedení ODS také poděkovalo Svobodovi – podle Nečase byl prý kvalitním, oblíbeným primátorem, který doplatil na nekompromisní boj s „pražským zákulisím“. TOP 09 podle špiček občanských demokratů otevřela pražskou radnici levici navzdory přání většiny voličů. „Za tento stav nese plnou odpovědnost celostátní vedení TOP 09. Výmluvné mlčení Karla Schwarzenberga jasně ukazuje, že v praktické politice není rozdíl mezi ním a Miroslavem Kalouskem. TOP 09 dává vždy přednost poškození ODS před zájmy pravicového voliče,“ zmínila v prohlášení místopředsedkyně Miroslava Němcová.

Karel Schwarzenberg:

„Bylo by vhodné, aby pan premiér zanechal takového podezřívání. Vláda je vláda a Praha je Praha.“

Podle Němcové ale pražská krize paradoxně může tamní členy ODS stmelit. „Výkonná rada je potěšena, že klub zachoval jednotný postup, a vyzývá představitele pražské ODS k zachování jednotného postupu i v budoucnu,“ dodala.

Miroslava Němcová
Zdroj: ČT24

Pražská ODS prý byla neschopná. Zástupné důvody, tvrdí výkonná rada

Oficiální důvody, které pražská TOP 09 zmínila, jsou podle občanských demokratů zástupné. „Je to úsměvné až komické. Když se podíváme na činnost Prahy, tak zjistíme, že za hlavní průšvihy mohou radní za TOP 09,“ řekl Nečas a vyjmenoval například nedávné protesty Pražanů kvůli školství nebo podněty zastupitelů TOP 09, které vedly k trestnímu oznámení na pražskou radu kvůli Opencard.

Podle TOP 09 je příčinou rozhádanost uvnitř ODS, neschopnost této koaliční strany řešit palčivé problémy a také návrh koaliční smlouvy, kterou dostala ve středu večer od zastupitelského klubu ODS. „Návrh koaliční smlouvy ODS, která odmítala řešit dvě třetiny problémů Prahy, byl tou příslovečnou poslední kapkou, kdy pohár trpělivosti přetekl,“ uvedl nově pověřený primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) s tím, že pokud by prý byl v politice při zahájení smírčího dohadovacího řízení před několika měsíci zkušenější, vyvolal by odvolání mnohem dříve než dnes. „Jednání se táhla čtyři měsíce a ODS posílala tři zástupce, kteří beze srandy měli na věci čtyři názory,“ řekl Hudeček.

Magistrát hl. m. Prahy
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Hlasovali o odvolání Svobody, hrozilo jim vyloučení, raději rezignovali

Regionální rada pražské ODS se dnes nechala slyšet, že ve svých řadách nechce dva nové pražské zastupitele Ivana Vinše a Bohumila Zoufalíka. Zoufalík a Vinš, kteří dnes ráno složili zastupitelský slib, se podle ODS provinili tím, že se následně zúčastnili hlasování o odvolání radních včetně primátora Bohuslava Svobody. Oba pražští zastupitelé vzápětí rezignovali na členství v ODS.

Bohumil Zoufalík řekl v rozhovoru pro ČT24 o svém odchodu z ODS: „Bylo to těžké rozhodnutí. Regionální rada, která má řešit ztrátu pražského magistrátu, jedná o tom, zda má mě a kolegu Vinše vyloučit. Nenechám se dehonestovat těmito lidmi a odcházím z ODS.“

„Situace v pražské ODS je tristní a zoufalá, pod vedením pana Svobody se pražská ODS úplně rozpadla, je to velice smutná věc,“ dodal Zoufalík.

Ivan Vinš a Bohumil Zoufalík
Zdroj: ČT24

Regionální rada ODS zasedala už včera vpodvečer a zavázala své členy, aby v případě hlasování o odvolání rady odešli ze zastupitelského sálu a hlasování se nezúčastnili. Zoufalík s Vinšem se ale instrukcemi neřídili a rozhodování o odvolání Bohuslava Svobody i celé městské rady se zúčastnili. Zoufalík tvrdí, že mu regionální rada neřekla, že by se hlasování účastnit neměl, a že kdyby radní za ODS zůstali, mohlo se jim podařit odvolat i radní za TOP 09.

Hlasování však bylo tajné, a proto není zřejmé, zda Zoufalík a Vinš Svobodu podpořili; dva hlasovací lístky byly neplatné, proti Svobodově odvolání se vyjádřil jeden zastupitel, pro jednačtyřicet. Víc čtěte zde.

Zoufalík v SMS zprávě: „Odmítl jsem se zúčastnit politického handlu, kdy (premiér Petr) Nečas a (bývalý primátor Bohuslav) Svoboda vyměnili Prahu za dovládnutí současné vlády. Je to další důkaz hlubokého rozpadu pražské ODS.“

Prohlášení zastupitelů ODS: „Dnes jsme jako jediní členové ODS hlasovali pro odvolání radních za TOP 09. Ostatním zastupitelům za ODS to regionální rada po nátlaku Petra Nečase a Bohuslava Svobody zakázala a díky tomu nyní TOPka vede magistrát,“ uvedli zastupitelé v prohlášení. Kdyby podle nich hlasovali všichni zastupitelé za ODS, byli by odvoláni i radní za TOP 09, kteří ale po dnešním zastupitelstvu v radě města zůstali.

Zoufalík a Vinš patří ke „kritizující“ Praze 10

Místostarosta Prahy 10 Zoufalík a zastupitel Prahy 10 Vinš nahradili v pražském zastupitelstvu poslance Borise Šťastného a starostu Prahy 10 Milana Richtera, kteří na posledním zasedání rezignovali. Desátá městská část se trvale řadí mezi oponenty předsedy pražské ODS a dnes odvolaného primátora Bohuslava Svobody. Svoboda ještě před zasedáním regionální rady na dotaz novinářů řekl, že ještě odpoledne odjede na výkonnou radu.

ODS po dnešních převratných událostech odchází po 22 letech do opozice. Vlády ve městě se ujímá TOP 09, výkonem funkce primátora byl pověřen dosavadní náměstek Tomáš Hudeček. O další spolupráci bude vyjednávat s ČSSD.

Nečas hovoří o intrikářské politice

Premiér Nečas, jenž se rovněž táborského jednání výkonné rady zúčastní, kritizoval změnu na pražské radnici už po obědě. Podle něj to ukazuje tendenci TOP 09 k politikaření. Změny v Praze se podle premiéra udály s posvěcením celorepublikového vedení TOP 09 a nelze podle něj vyloučit, že se podobné věci budou dít také na celostátní úrovni.

„Není to dobrá zpráva pro Prahu, protože odvolání kvalitního, kompetentního a slušného primátora, kterým bezesporu pan Svoboda byl, je chybný krok. Vývoj jednoznačně ukazuje tendenci TOP 09 k destruktivní, intrikářské politice nebo spíše politikaření,“ řekl předseda vlády.