Obětmi komunistů byly i děti

Občanské iniciativy sdružené v platformě Bez komunistů.cz připomínají po celý měsíc červen, že obětmi komunistů nebyli jen muži a ženy, ale že to byly i děti. Na dětském pohřebišti v severní části Ďáblického hřbitova pietně připomněly děti, které zemřely matkám vězněným v komunistických vězeních. Děti umíraly především pro neposkytnutí dostatečné lékařské péče, někdy zjevně i týráním.

Zástupci všech generací, děti i pamětnice komunistického věznění na letošní Den dětí sesbíraly z hrobů spadané větve, položily břečťanové věnečky a květiny, zapálili svíčky, zavzpomínali…
Petr Marek z platformy Bez komunistů.cz řekl: „To, že nebyly potrestány takové zločiny, je hlavním zdrojem dnešního mravního marasmu.“

Na Dětském hřbitově v Ďáblicích jsou náhrobky 43 dětí, které zemřely matkám v komunistických věznicích. Další dosud neidentifikovaný počet dětských obětí je pohřben bez náhrobku. Děti byly také zastřeleny na hranici, při okupaci „bratrských komunistických armád“ v roce 1968 a také při srpnových demonstracích v roce 1969. Tyto oběti budou připomenuty v dalších měsících probíhající nepřetržité řetězové hladovky, kterou organizují iniciativy sdružené v platformě Bez komunistů.cz.

Pieta na dětském pohřebišti
Zdroj: ČT24/bezkomunistu.cz

Řetězová hladovka, jež upozorňuje, že komunisté do veřejných funkcí nepatří, a která každý den připomíná jednu oběť poúnorového teroru, po celý červen připomíná jejich dětské oběti. Po „ženské štafetě“, kdy hladovku v průběhu května držely jen samé ženy, se zapojí i muži. Hladovku nyní budou držet členové a příznivci zlínského sdružení Repelent 21 – za děti, které žily jen pár měsíců či dní.

Dokumentaristka Dagmar Průchová, která sama jako dítě byla v komunistickém vězení, když jí zavřeli matku, na Ďáblickém hřbitově připomněla některé osudy, které dokumentovala. Například jak komunisté zavřeli mámu, která měla téměř tříleté dítě, a když se ptala co s ním je, řekli jí, ať se nestará, že o něj bude postaráno. Po čase jí suše oznámili: „Vaše dítě zemřelo.“ Proč a jak se už nikdy nedozvěděla.

V měsíci květnu, kdy se řetězové hladovky účastnily jen samé ženy, připomínaly zavražděné např. herečka Bára Hrzánová, dokumentaristka Olga Špátová, biskupka Jana Šilerová nebo zakladatelka mateřských center Rut Kolínská. Hladovka už trvá 148. den.

Pietní setkání na Ďáblickém hřbitově (zdroj: ČT24)