Děti z Westu mají cestou za českými kořeny zapomenout na tragédii

Praha - Do Prahy přiletěla čtveřice dětí českých krajanů z texaského Westu. Týden, který tu stráví na pozvání starostky Kunovic, je pro ně šancí nahlédnout do české kultury a tak trochu zapomenout na nedávnou tragédii. V dubnu jejich městečko skoro zničil výbuch v továrně na hnojiva.

První cesta za hranice amerického Texasu - přímo ke kořenům rodinné historie. Jared, Daniel, Mary Kate a Holly umí česky jen pár slovíček. Na svůj český původ jsou ale hrdí. Cestu přes Atlantik dostali jako odměnu. Ze stovky dětí českých krajanů napsali nejlepší slohovou práci na téma Co pro mě znamená být Čech

West je malé texaské město, má ale silné vazby na Česko. K československým kořenům se hlásí tři čtvrtiny obyvatel Westu. Svérázný život jejich komunity připomněla v zemi prarodičů tragická událost - výbuch továrny na hnojiva zabil 15 lidí a zdevastoval velkou část města. Pomoc nabídlo i Česko, 4 miliony korun slíbila česká vláda. A pomoci chtěly i Kunovice.

Kunovická starostka Ivana Majíčková pozvala čtyři mladé Američany na mezinárodní dětský folklorní festival Kunovské léto. „Chtěli jsme pomoci dětem, aby zapomněly na tragédii, aby se odpoutaly z prostředí a přišly na jiné myšlenky. Protože hmotnou pomoc i finanční měly, ale zážitky, které mohou prožít, jsou určitě cennější,“ říká starostka.

Děti z Westu se vydaly za českými kořeny (zdroj: ČT24)