První prázdninová sobota na silnicích: tři mrtví, ale jinak klid

Praha – První prázdninový víkend na českých silnicích si už vyžádal tři životy, dálnice i další hlavní tahy jsou ale bez problémů průjezdné a bylo tomu tak i během dne. Na provoz dohlíželo patnáct stovek policistů, kteří se zaměřili hlavně na alkohol a dodržování rychlosti. Na chorvatských hranicích, kam tisíce Čechů míří, už ale provoz začal houstnout.

Policisté začátek července považují za jedno z nejrizikovějších období v roce. Provoz na silnicích jich proto v těchto dnech kontroluje na patnáct set, což je zhruba dvojnásobný počet než obvykle. Sledují hlavně alkohol a rychlost. Nejvíc se obávali provozu na dálnici D1. Na té ale nakonec intenzita provozu odpovídala normálnímu víkendu.

Mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb slíbil, že policie se v průběhu prázdnin zaměří i na další víkendy, které jsou z hlediska provozu na silnicích zátěžové – například proto, že začínají prázdniny v sousedních zemích.

Na samotné D1 se pravděpodobně situace zhorší už příští víkend. Ze soboty na neděli totiž bude ve dvou úsecích úplně uzavřena a policisté budou dopravu svádět na objízdné trasy.

Chorvatsko: U Omiše se buduje most, připravte se na zdržení

Na Jadranské magistrále, tedy pobřežní silnici, která vede skrz městečka, kolem poledne doprava zhoustla. Jelo se krokem a občas se i stálo. Na kraji Omiše se totiž buduje most, a zdržení je tak nevyhnutelné. Odpoledne se stala nejkritičtějším místem mýtná brána u Záhřebu, a to v obou směrech.

První prázdninová sobota na silnicích (zdroj: ČT24)