ODS po Nečasovi nebude chtít omluvu za aféru Nagyová

Praha – Předseda vlády v demisi Petr Nečas se nebude voličům omlouvat za aféru kolem šéfky své kanceláře Jany Nagyové. Vyplývá to z vyjádření členů občanské demokracie po dnešním zasedání stranického grémia. K omluvě včera Nečase vyzval místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), grémium o ní nakonec vůbec nejednalo. Případ Jany Nagyové, která měla zneužívat vojenskou rozvědku a uplácet poslance ODS posty ve státních firmách, Nečase stál premiérské křeslo a zemi uvrhl do současné politické krize.

Bývalý prezidentský kandidát ODS a letitý člen stranického vedení Přemysl Sobotka vyzval Petra Nečase k omluvě voličům ve včerejším vysílání Interview ČT24. Zde uvedl, že odstupující premiér svými osobními problémy destabilizoval celou politickou scénu – Jana Nagyová, která dala sledovat Nečasovu ženu Radku, totiž údajně usilovala i o premiérův rozvod.

Vedení ODS ale o Nečasově omluvě voličům nakonec nejednalo, ačkoli Sobotka uvedl, že tento požadavek na grémiu vznese. „Všichni jsme říkali, že se tato situace na grémiu nikdy oficiálně neřešila,“ řekl po jednání stranických špiček pověřený šéf ODS Martin Kuba. „Nikdy to nebylo předmětem oficiálního jednání a nebylo to předmětem oficiálního jednání ani dnes. Spíše se jednalo o mediální šum.“ Grémium dnes podle Kuby jednalo o provozních záležitostech strany, jako jsou další výjezdy vedení občanských demokratů do regionů či zákony, které chce koalice v Poslanecké sněmovně prosadit.

Podle policie Nečas figuruje v kauze údajné politické korupce. Do druhého případu, nelegálního sledování, podle dostupných informací zapojen není. Ve vazbě je nyní sedm z osmi obviněných, mimo jiné sama Nagyová. Nečas včera vyzval vyšetřovatele, aby jej vyslechli. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan dnes řekl, že státní zastupitelství vyslechne všechny lidi, jejichž výpověď může objasnit kauzu Nagyové. Podle advokáta a bývalého vyšetřovatele Václava Lásky ale policie zatím Nečase nevyslechla schválně, potřebuje mít pro výslech maximum dostupných informací (Čtěte víc).

Reportáž o aféře Nagyová (zdroj: ČT24)