Nečas se ptá: Prodlužuje se vazba Nagyové a spol. s cílem je „zlomit“?

Praha – Končící premiér Petr Nečas (ODS) znovu naznačil, že někteří lidé v kauze kolem jeho spolupracovnice Jany Nagyové mohou být záměrně dlouho drženi ve vazbě pod záminkou ovlivňování svědků. Spolu s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) tvrdí, že se museli domáhat, aby je policie vyslechla. Prohlásili to po jednání vlády, které bylo pravděpodobně posledním zasedáním trojkoaličního kabinetu. Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan nicméně reagoval na včerejší výzvu odstupujícího předsedy vlády ujištěním, že státní zastupitelství vyslechne všechny osoby, jejichž výpověď může kauzu objasnit. Zda vyslechne i Nečase, ale neupřesnil a další postup vyšetřovatelů nechtěl komentovat.

Nečas upozornil na to, že někteří lidé jsou už více než tři týdny ve vazbě kvůli tomu, aby neovlivňovali svědky, a přitom svědci dosud vyslechnuti nebyli. Kalousek dodal, že se výslechu na policii domáhal poté, co si v novinách přečetl, že je důvodem koluzní vazby některých lidí.

„Byl jsem překvapen, že poté, co jsem byl vyslechnut já, tak dalších 14 dní zase nebyl vyslýchán nikdo,“ divil se Kalousek. „Nemohu si dovolit tvrdit, že tento postup je účelový, ale mohu si myslet, že zvenku to tak vypadá,“ varoval ministr financí v demisi.

Petr Nečas (ODS), předseda vlády v demisi:

„Já bych skutečně byl velmi nerad, aby to působilo dojmem, že skutečným cílem je držet tyto lidi co nejdéle ve vazbě v potupných podmínkách a takzvaně je zlomit.“

Žalobci podle státního zástupce Ištvana na případu stále pracují, nebudou ale médiím sdělovat podrobnosti. „Státní zastupitelství nepochybně vyslechne všechny osoby, jejichž výpověď může přispět k objasnění stíhaných skutků,“ řekl Ištvan.

Jeho vyjádření předcházel Nečasův dopis adresovaný žalobcům, který zveřejnil Úřad vlády v úterý. Premiér v demisi v něm policii sdělil, že je kdykoliv plně k dispozici a může poskytnout relevantní informace. Nečas si totiž nepřeje, aby se to, že nebude vyslechnut, stalo záminkou pro prodlužování vazby obviněných.

Ivo Ištvan
Zdroj: ČT24

„Z doslechu jsem nabyl vědomost, že soudce odůvodňoval omezení osobní svobody stíhaných potřebou vyslechnout předsedu vlády. Dovoluji si oznámit vyšetřujícím orgánům, že jsem kdykoliv plně k dispozici pro případné svědectví,“ napsal včera Nečas.

Láska: Na výslech klíčových svědků jako Nečas je třeba se připravit

Podle advokáta a bývalého vyšetřovatele Václava Lásky má policie své důvody k tomu, že Nečase zatím nevyslechla. „Předtím, než se pustíte do výslechu osoby, která je, snad se nikoho nedotknu, někde na hranici mezi svědkem a podezřelým, tak potřebujete mít maximum dostupných informací, abyste věděli, na co se máte ptát,“ řekl Láska, který se domnívá, že není dobré stěžejní výslechy opakovat nebo doplňovat. Největší šanci získat nejvíce informací mají prý vyšetřovatelé při první výpovědi.

„Pan Nečas je asi jedním z nejdůležitějších svědků, takže by nemělo logiku, kdyby šel na řadu úplně první a po něm by šli ti méně důležití,“ uvedl advokát. Dodal, že obdobnou taktiku policie uplatňuje téměř ve všech případech.

Ve čtvrtek zamíří k výslechu Němcová

Kvůli kauzám kolem Nagyové Nečas odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS. Podle policie sám figuruje v kauze údajné politické korupce. Do druhého případu – nelegálního sledování – podle dostupných informací zapojen není.

Ve vazbě je nyní sedm z osmi obviněných ve dvojici případů. V prvním z nich slíbil podle policie Nečas trojici tehdejších poslanců ODS úplatek a údajně také zajistil jeho poskytnutí. Spekulovalo se proto, že by se i on mohl dostat do hledáčku policie. Podle kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny však zatím žádná žádost o vydání některého z poslanců v souvislosti s touto kauzou nepřišla.

Ve čtvrtek bude o případu na policii vypovídat šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS), již dříve tak učinil ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09), podle něhož šlo stejně jako podle Nečase jen o politický obchod. Dnes si policie pozvala k výslechu bývalé či současné členy dozorčích rad podniků Čepro a Český Aeroholding, kam rebelové z ODS zamířili. Kromě Miroslava Beneše a Milana Suchého na policii vypovídala také zaměstnankyně ministerstva financí Jiřina Vorlová. Advokát Jiří Brátka, který se výslechů účastnil, je ale blíže nechtěl komentovat. „Na těch dosud zjištěných skutečnostech se nic nezměnilo,“ řekl právník.