Sídliště Máj podruhé: Policie znovu zasahovala proti demonstrantům

České Budějovice – Policie na českobudějovickém sídlišti Máj dnes po 19. hodině zasahovala proti účastníkům nepovolené protiromské demonstrace. Ta měla odpoledne proběhnout na centrálním náměstí města, kvůli policii se ale její účastníci rozešli a zamířili do lokality, kde žije početná romská komunita. Tři účastníci protestu byli zraněni, víc než tři desítky osob policie zadržela. Ke střetu policistů a demonstrantů došlo na sídlišti Máj už minulý týden.

Na protiromské demonstraci v centru Českých Budějovic se dnes odpoledne sešlo kolem 400 lidí. Demonstranty zřejmě zaskočilo masivní nasazení policie a opakované kontroly; dlouho se ani neodvažovali vystoupit z podloubí na náměstí. Na shromáždění nezazněly žádné větší projevy, padla jen výzva k podepsání petice „Za záchranu českého národa, za zachování ústavních práv volného pohybu“.

Magistrát neoznámenou akci rozpustil před pátou hodinou. Demonstranti se podle pokynů policistů museli po jednotlivcích vydat z náměstí Přemysla Otakara Kanovnickou ulicí. Dožadovali se ale hromadného pochodu na sídliště Máj, kde bydlí početná romská komunita. Na sídliště nakonec lidé zamířili po malých skupinkách a vytvořený shluk se zde střetl s policií, když nevyslechl výzvy, aby sídliště opustil. Těžkooděnci a policisté na koních demonstranty vytlačovali, aby zabránili jejich střetu s obyvateli sídliště. Romy v ulicích vidět nebylo, situaci sledovali z oken a střech panelových domů. Policie proti demonstrantům použila i granáty se slzným plynem.

Po sídlišti se dosud pohybují skupinky demonstrantů, policie situaci nadále monitoruje.

Policie zabavila dvacet zbraní - pálky a tyče

K výraznějšímu konfliktu dnes v Budějovicích nedošlo díky masivnímu nasazení stovek policistů; ti přes den obsadili historické centrum, přilehlé ulice i zmiňované sídliště; situaci monitorují i z vrtulníku. V lokalitě Máj, kde se ještě dnes odpoledne odehrál bezproblémový happening asi dvou set obyvatel, byla celý den připravena vodní děla a těžkooděnci v autech. Akci řídí krizový štáb z radnice, mezi demonstranty se pohybovali členové antikonfliktního týmu.

Již od poledne policisté také kontrolovali všechny příjezdové cesty do města. „Při kontrolách jsme našli asi dvacet zbraní, mezi nimi baseballové pálky, tyče a další předměty, které by mohly způsobit zranění či poškodit majetek. Dvěma desítkám lidí byl zakázán vstup na určitá místa v Českých Budějovicích, šlo o ty, kteří měli u sebe zbraň,“ řekla mluvčí policie Lenka Holická.

SPOR O SÍDLIŠTĚ MÁJ: Napjatá situace na sídlišti Máj (viz mapa), kde žije 20 000 lidí, panuje od pátku 21. června. V ten den se na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých. Při potyčce zasahovala policie. Na sídlišti žije početná skupina Romů a také hodně sociálně slabších lidí.

Poslední shromáždění podobné tomu dnešnímu se v Budějovicích uskutečnilo 29. června a přerostlo v potyčky na sídlišti Máj. Většinou je vyvolali radikálové, kteří se tam přesunuli z demonstrace z českobudějovického náměstí. Zraněno bylo deset lidí, desítky se dopustily přestupků.

Bude se v Plzni opakovat scénář z Českých Budějovic?
Zdroj: David Veis/ČTK

Do demonstrací stále častěji vstupují běžní občané

Dění posledních dní v Českých Budějovicích a nedávné demonstrace v Duchcově podle odborníků na extremismus naznačují neblahý trend, kdy protestní akce zdaleka nejsou jen půdou krajní pravice; stále častěji se do nich zapojuje i běžná veřejnost včetně důchodců a rodin s dětmi. Shodně s extremisty potom radikalizují své chování, pokřikují stejná hesla nebo se násilím snaží dostat přes policejní kordony.

„Často je obtížné určit, kdo z té demonstrace je příslušník organizované extremistické skupiny,“ podotýká politolog a odborník na extremismus z brněnské Masarykovy univerzity Miroslav Mareš. To ostatně potvrzuje i případ starší ženy, která dnes na policisty v centru města křičela, proč „český lidi neberou takové dávky jako cikáni!“. „Ti lidé chtějí konflikt,“ dodává Mareš. „V tu chvíli už se nedívají na to, jak by se daná situace dala řešit a zlepšit.“ Řady extremistů navíc začínají posilovat a rozrůstají se o fotbalové chuligány, jako tomu bylo v roce 2008 při nepokojích na litvínovském sídlišti Janov. 

Na vážnost současné situace ostatně už ve svém inauguračním projevu z března tohoto roku upozorňoval prezident Miloš Zeman. „Ostrovem negativní deviace jsou podle mého názoru neonacistické bojůvky, jejich členové vyznávají ideologii, která by v případě svého vítězství vedla k vyhubení českého národa,“ varoval tehdy.

Podle politologa Mareše se situace může i nadále vyhrocovat. „Kde bych viděl nebezpečí, že nepokoje propuknou na několika místech najednou,“ uvádí s tím, že v rámci prevence je potřeba se zaměřit na konkrétní problematické osoby a gangy.