Rusnok naši důvěru nedostane, zní z bývalé koalice

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne jmenoval vládu Jiřího Rusnoka a po třech letech ukončil vládní angažmá pravicové koalice. Zástupci politických stran, které toto uskupení tvořily, už nyní deklarují, že pro důvěru nového kabinetu ruce nezvednou. Předsedkyně LIDEM Karolína Peake nicméně připustila, že jednotlivé návrhy nové vlády může podpořit.

Jiří Rusnok plánuje jednat se všemi sněmovními stranami o podpoře pro dočasnou vládu. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se prý s novým premiérem setká, jeho strana mu ale důvěru nevyjádří. "Mluvím s každým, ale jsem pro to, aby přeci jen ústava a ústavní
zvyklosti, které k tomu patří, byly dodržovány. Prezident si pořídil vládu, kterou chtěl, tak ji má," prohlásil Schwarzenberg.

Bývalá vicepremiérka Karolína Peake se v minulosti nechala slyšet, že její podpora novému kabinetu bude záviset na obsahu programového prohlášení, ani LIDEM ale pro důvěru hlasovat nebude. Přesto nevyloučila, že její poslanci nebudou podporovat jednotlivé kroky vzešlé z Rusnokova kabinetu. „My tu nejsme od toho, abychom na just nehlasovali pro něco rozumného jenom proto, že to navrhuje někdo, kdo nemá naši důvěru,“ řekla šéfka strany.

Karolína Peake
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Úvodní části ceremonie, při níž byl jmenován Rusnokův tým, se účastnila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Ta však Pražský hrad předčasně opustila. „Na přípitek jsem nešla, protože ve chvíli, kdy vím, že budu této vládě vyslovovat nedůvěru, tak si nemyslím, že je správné, abych se tam s nimi oplácávala po ramenou,“ komentovala svůj odchod.

Miroslava Němcová zdůraznila, že vládu odmítá jako celek, poněvadž se Poslanecké sněmovně staví navzdory. „Poprvé v historii českého parlamentarismu je jmenována vláda, která nemá sebemenší oporu v Poslanecké sněmovně, nevznikla na základě žádných dohod politických sil ve sněmovně,“ doplnil ji místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny:

„V kontextu současných událostí, kdy je bývalý premiér Petr Nečas obviněn z nabízení pozic ve státních podnicích - a je to bráno jako úplatek, a nyní je jmenována vláda, jejíž ministr financí přes noc nevysvětlitelně zbohatne o pět milionů, mě situace velmi zneklidňuje.“

„Jako prezident republiky ani jako premiér bych nikdy nepřipustila existenci vlády, která je tak toxická,“ reagovala Němcová na výběr ministrů. „Tito ministři se nebudou zodpovídat politickým stranám ani voličům. Někteří se možná budou zodpovídat svým sponzorům. Odpovědnost vůči komukoliv tady není,“ tvrdí Kalousek, kterého v resortu nahradí neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer. Po jeho kampani zbyl téměř pětimilionový dluh, ale během několika posledních dnů se mu ho podařilo s pomocí darů umořit.

„Některá jmenování ve vládě Jiřího Rusnoka nepovažuji za zrovna šťastná, ať už v souvislosti se zázračným splacením milionového dluhu, nebo s nedokončeným vyšetřováním zneužívání vojenského zpravodajství,“ zhodnotila novou ministerskou sestavu Karolína Peake.

Jmenování Rusnokovy vlády
Zdroj: ČT24

ODS a TOP 09: Sněmovnu předčasně nerozpustíme

Opoziční ČSSD svolala na příští středu 17. července schůzi poslanců. Během ní se pokusí sněmovnu rozpusit a k tomu bude potřebovat ústavní většinu 120 hlasů. „Neočekávám, že se tato většina nalezne a tedy sněmovna rozpuštěna nebude,“ odhaduje Němcová.

Šéf senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera přiznává, že by pro jeho stranu byly výhodnější volby konané v řádném termínu, přesto podle něj občanští demokraté na předčasné rozpuštění sněmovny nekývnou. „Jsem přesvědčen, že mimořádné volby nechtějí ani poslanci těch stran, které tolik křičí, že by měly být. Až by přišlo na rozhodování, tak půjčky a hypotéky zvítězí nad politikou,“ soudí Kubera.

Že se k rozpuštění nepřidají ani poslanci za TOP 09, dnes znovu potvrdil Miroslav Kalousek. Vysvětlil to mimo jiné kontrolní úlohou sněmovny v nynější politické situaci. „Nastupují lidé, kteří se nemusí nikomu zodpovídat. Sněmovna nemůže rezignovat na své kontrolní pravomoce nad takovouto vládou. Nemůže ji nechat vládnout několik měsíců bez jakékoliv kontroly,“ uvedl místopředseda strany.