Předsedkyně ERÚ má ochranku, někdo se ji pokusil vytlačit z dálnice

Praha - Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková má policejní ochranku. Podle serveru Týden.cz se její auto pokoušel někdo vytlačit z dálnice. Případem ze začátku dubna se zabývá kriminální i tajná služba. Podle mluvčího ERÚ to souvisí s odhalováním pozadí boomu obnovitelných zdrojů. Vitásková bude právě o tom zítra jednat s premiérem Jiřím Rusnokem.

Předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou už přes tři měsíce neustále hlídá několik bodyguardů. Ochranku jí přidělila bezpečnostní rada státu ještě za premiéra Nečase. Teď se podle Týdne ukázalo, že to mělo jasný důvod. „Při cestě po dálnici D1 mezi Prahou a Jihlavou se neznámý automobil snažil její služební vůz vytlačit mimo silnici. Stalo se to na začátku dubna,“ uvedl policista z ochranné služby pro Týden.cz. O údajném incidentu mluví Vitásková vyhýbavě. „Mám z titulu své funkce vůz s řidičem a v autě spím. Takže k tomu nemohu nic říct,“ uvedla.

Počet členů ochranky Vitáskové se ale od dubna snížil. Zatímco dřív ji doprovázelo až 15 lidí, teď to jsou jen tři strážci v černém Audi. „Bylo vyhodnoceno, že opravdu tato osoba je v nebezpečí, a proto jí byla naše krátkodobá ochrana poskytnuta,“ řekla tisková mluvčí Policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová. „Průběžně u chráněné osoby vyhodnocujeme bezpečnostní riziko a podle toho se pak mění počty ochránců, počty vozidel,“ dodala.

Vitásková v únoru oznámila výsledky auditu, podle kterého výkupní ceny fotovoltaické elektřiny stanovili zaměstnanci jejího úřadu nezákonně, prý v letech 2005 až 2011. Podmínky pro podporu slunečních elektráren nastavil zákon, který navrhla vláda Vladimíra Špidly. Ve sněmovně ho v roce 2005 schválily hlasy sociálních demokratů, komunistů, lidovců a tehdejší Unie svobody. Od té doby solární panely zlevnily na zlomek ceny a podmínky se přitom neměnily - kritika proto zaznívá i na adresu pozdějších vlád. Stát a zákazníci zaplatí na podporu elektráren okolo 25 miliard korun ročně.