Hradní kancléř opravil za miliony byt i kancelář

Praha – Byt, který je určen pro prezidentské kancléře, prošel v dubnu důkladnou opravou. Hrad ještě nepotvrdil, že byt bude sloužit Vratislavu Mynářovi, ten se ale na průběh rekonstrukce byl několikrát podívat. Nové bydlení tak začal zřejmě řešit dokonce dřív než samotný chod kanceláře. Úpravy stály milion a půl a musely být provedeny do konce dubna. Řemeslníci přitom opravu vzali z gruntu a kromě nových nátěrů měnili parkety, instalovali moderní kuchyň a dělali novou koupelnu. Opravovat zřejmě začali i novou kancelář a okolní místnosti. S informací přišla MF Dnes.

Hradní kancléř Vratislav Mynář vypsal zakázku na opravu bytu pro prezidentské kancléře den poté, co jej prezident do funkce jmenoval. Úpravy bytu byly provedeny jen necelý měsíc od podepsání smlouvy. Přízemní byt je přitom již pět let prázdný a volný k nastěhování. 

Rekonstrukce ale nyní probíhají i v bytě hned nad tímto s krásným výhledem na Prahu, odkud se mezitím odstěhoval šéf poradců exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl. Na úpravy za další milion a půl dohlíží zřejmě opět Mynář a o některých úpravách osobně rozhoduje. Mohl by zde mít kancelář. Zda ale bude novým nájemníkem právě Mynář, nechtěl mluvčí Hradu David Šebek komentovat. Správa Hradu podle něj upravuje byty kvůli „existující poptávce po nájemním bydlení“. 

Zahraniční tisk si všímá nástupu Zemanovců v exekutivě 

Německý deník Südwest Presse připomíná, že přesto, že Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) nemá žádné křeslo v parlamentu, spolu s prezidentem Milošem Zemanem – zakladatelem strany – míří její členové nejen na Hrad, ale nově i na Úřad vlády, kde nyní šéfuje místopředseda SPOZ Radek Augustin (místopředsednického postu se vzdal, zůstává ale dál řadovým členem strany). „Stal se tak posledním z řady ze Zemanovy strany, která se začíná roztahovat. Bez jediného mandátu, jen díky prezidentově důvěře,“ napsal Südwest Presse. 

V parlamentních volbách Zemanova strana neuspěla. „Přesto ale od té doby, co se Zeman stal prvním přímo zvoleným prezidentem země, zaplavují čelní straníci významné posty,“ míní list. Jiří Rusnok kdysi neúspěšně za tuto stranu kandidoval. Dnes je z něj premiér, kterého Zeman jmenoval. Vratislav Mynář, který byl dlouholetým šéfem Zemanovců, je dnes Zemanovým kancléřem na Pražském hradě. „Nyní rozhoduje o tom, koho hlava státu přijme. To se týká také novinářů včetně zahraničních korespondentů,“ píše deník.