Komentáře k Hitlerovým projevům prý zlehčují genocidu

Brno/Bratislava - Dvě přední knihkupectví na Slovensku vyřadila z nabídky knihy českého nakladatelství Guidemedia – velebí podle nich nacismus a vůdce Adolfa Hitlera. Poslední kapkou byl výbor z Hitlerových projevů. České nakladatelství to popírá, pouze prý využívá situace na trhu. Slovenský list Sme ale uvedl, že česká policie již začala stíhat spolupracovníka nakladatelství kvůli komentářům, které popírají nacistické zločiny a zlehčují genocidu. Dnes policie potvrdila, že kvůli knize Hitlerových projevů se zajímá již o dvě osoby a jednou z nich je právě nakladatel.

Policie již v souvislosti s vydáním knihy Adolf Hitler: Projevy podezírá dvě osoby z přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Výbor z projevů nacistického diktátora Adolfa Hitlera pochází z dílny zmíněného vydavatelství a na trhu se objevil loni. Podle nakladatele a překladatele Pavla Kamase má kniha lidem poskytnout dosud prakticky nedostupné projevy jako podklad pro svobodné utváření názorů. Slovenský list Sme uvádí, že podezřelým je Kamasův spolupracovník Lukáš Beer, který napsal do knihy předmluvu a komentáře. 

  • Nakladatel Kamas za knihou stojí: „Lukáš Beer je špičkový autor a odborník na danou problematiku, nikoli ideový zločinec. A já jsem toliko nakladatel. Obvinění tedy shodně považujeme za hrubý zásah do svobody slova a vyjadřování garantovaných ústavou. Proti této zvůli se budeme bránit všemi prostředky.“

Knihu odborníci už dříve kritizovali. Poukázali na to, že projevy jsou jedním z nástrojů propagandy a bez odborného komentáře mohou být zavádějící. Hitlerovy projevy vydalo nakladatelství Guidemedia. Někteří prodejci knihy tohoto nakladatelství v minulých dnech stáhli z prodeje. Policisté už dříve chtěli vyslechnout majitele nakladatelství Kamase a Lukáše Nováka ohledně držitelství autorských práv. Na policii odmítli vypovídat. 

  • Podle politologa Miroslava Mareše doposud panují nejasnosti ohledně toho, co všechno je v podobných případech trestné a co ne. „Je to případ zajímavý a podle mne určí rozsah trestního paragrafu, co všechno pod něj spadá. Může vymezit mantinely, co trestné je a co není. V každém případě je to kontroverzní případ.“

Publikace se prodávala i na Slovensku, kde už ji z prodeje stáhla dvě knihkupectví. Největší slovenský internetový prodejce knih Martinus.sk dokonce stáhl z prodeje všechny knihy zmíněného vydavatele. Důvod je jednoznačný: odmítají prodávat knihy vydavatelství, které je spojováno s extremismem, doplňuje deník Sme.

Obě knihkupectví shodně tvrdí, že v knihách vydavatelství Guidemedia jsou pasáže, které Adolfa Hitlera popisují jako velkorysého a trpělivého státníka. Údajně je v nich zlehčována genocida a v některých pasážích se píše, že Hitlerova Třetí říše nepáchala takovou genocidu, jak víme od historiků. Obě knihkupectví navíc tvrdí, že vydavatelství je spojené s pravicovým extremismem, a právě proto s ním odmítají spolupracovat.

Spolumajitel Guidemedie Pavel Kamas obvinění z extremismu odmítá. Česká policie podle něho poslední dobou spojuje s extremismem kohokoli. Pro něj je vydávání knih byznys: „Adolf Hitler je jedna z nejlepších obchodních značek na světě. Nevidím jediný důvod to nevyužít, zvlášť ve světě volného trhu, kde vítězí ten, kdo má ostřejší lokty,“ řekl pro deník Sme. 

O nakladatelství Guidemedia se zmiňuje také situační zpráva o extremismu za první čtvrtletí letošního roku, kterou vydalo ministerstvo vnitra. Komentář ke knize o Hitlerových projevech podle zprávy přímo i nepřímo obhajuje nacismus. „Ediční plán nakladatelství pak přímo potvrzuje propagaci těchto idejí pod zástěrkou publikace historických knih či děl,“ stojí ve zprávě.

Kniha je výborem z projevů nacistického diktátora z let 1939 až 1942. Publikace má 650 stran, náklad činí 10 000 kusů a prodává se jen na internetu. Podle propagačních textů na webu hitlerovyprojevy.cz se čtenář knihy dozví, že Hitler mluvil o Češích s úctou a uznáním, vážil si Slováků, usiloval o mír, chtěl nechat zakázat některé zbraně hromadného ničení, přál si upřímné přátelství s Anglií a neměl nic proti Rusům.

Telefonát zpravodaje ČT Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod