Nejstarší řemeslo zůstává v právním vakuu, zákon o prostituci vláda odmítla

Praha  - Vláda Jiřího Rusnoka na dnešním zasedání odmítla návrh zákona z dílny poslance Viktora Paggia (LIDEM), který se snažil definovat a upravit prostituci. Nejstarší řemeslo světa tak nadále zůstává v právním vakuu, změnu by však mohl přinést ještě druhý návrh, který přichystal pražský magistrát.

Podle neziskových organizací, které s prostitutkami pracují, i podle lidí „z oboru“ by znamenala byť minimální změna ve vnímání prostituce zlepšení oproti současnému neutěšenému stavu. „Dnes je složité oddělit legální od nelegálního,“ upozornila generální ředitelka společnosti Rozkoš bez rizika Hana Malinová.

Poslanec LIDEM Viktor Paggio chtěl (na rozdíl od magistrátní předlohy) legislativně umožnit obcím, aby směly vymezit veřejná prostranství k nabízení prostituce. Paggio se odvolává na rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2007, podle něhož tak obce stejně mohou postupovat. Podle nálezu mohou obce prostituci na veřejných prostranstvích zcela zakázat.

„Pro mě je dělicí čárou svobodná vůle. Kdo prostituci vykonává svobodně a z vlastní vůle, pak je to legální. Kdo to vykonává nesvobodně nebo z donucení, pak je to trestné,“ myslí si Paggio.

Paggiův návrh také nestanovoval detailní pravidla provozování zařízení s erotickými službami a ani nezavádí povinnost registrace prostitutek či prostitutů. „Hlavním cílem navrhované právní úpravy je otevřeně prohlásit prostituci za legální, a to včetně souvisejících doprovodných činností,“ komentoval dříve poslanec podstatu své předlohy. Návrh neřešil ani zdanění podnikatelů v oblasti sexuálních služeb, mimo jiné proto, že podle poslance už dnes ti, kteří se daním nevyhýbají, daní své zisky například jako hotely nebo bary.

Viktor Paggio
Zdroj: ČT24

„Pokud vytvoříte škatulku, tak se jí chce každý vyhnout,“ podotkl Paggio. Poukázal tak na další problém, se kterým se zákon věnující se prostituci potýká, a tím je anonymita. Podle jeho návrhu, na rozdíl od toho magistrátního, nemá existovat žádný seznam, ve kterém by byli lidé podnikající v oboru prostituce oficiálně zaneseni. To oceňuje i Malinová, podle níž se prostitutky na jednu stranu bojí vystoupit z anonymity, na druhou stranu by ale ocenily jasně daná pravidla tak, aby při jejich dodržení za svou práci nebyly stíhány policií.

Stop ženám ve výlohách

Návrh poslance LIDEM se s pražským shodoval v úmyslu umožnit obcím, aby zakázaly vystavování osob za účelem reklamy na sexuální služby viditelné z veřejně přístupných míst. Cílem je možnost prohibice výloh, výkladních skříní, oken a podobných soukromých prostor, v nichž jsou osobně propagovány sexuální služby, uvedl. Chtěl rovněž zavést pod pokutou až 20 tisíc korun „poskytování nebo užívání úplatné sexuální služby bez použití prezervativu“ s cílem omezení rizika přenosu pohlavních chorob.

Poslancův návrh počítal také s vypovězením mezinárodních úmluv „o potírání obchodu zletilými ženami“ nebo „o potlačování obchodu s necudnými publikacemi“ z první poloviny minulého století. Zrušit chce také dosud platný prvorepublikový zákon o potírání pohlavních nemocí, který mimo jiné zakazuje zřizování a udržování nevěstinců. „Vedle této úpravy obsahuje tento zákon i ustanovení zajišťující dozor nad zpustlou mládeží, která vede pohlavně nemravný život. Proto je nezbytné tento zákon zrušit,“ dodal poslanec.