Dvojnásobný vrah Heidinger je na svobodě

České Budějovice - Jan Heidinger, který před třemi lety v Českých Budějovicích zavraždil svou matku a jejího partnera, je na svobodě. Obvodní soud v Praze 8 mu změnil ústavní psychiatrickou léčbu na ambulantní. Informoval o tom Českobudějovický Deník. Heidinger trpí schizofrenií a kvůli nepříčetnosti nebyl odsouzen k trestu několikaletého vězení. Krajský soud mu nařídil ústavní léčbu.

„O změně ústavního léčení v ambulantní jsme rozhodli v dubnu. Nikdo se proti tomu neodvolal, takže rozsudek už nabyl právní moci,“ řekl pražský soudce Miroslav Sládek. Dvaatřicetiletý Heidinger nyní musí ambulantně navštěvovat psychiatra a užívat léky.

Paranoidní schizofrenii u něj lékaři rozpoznali v roce 2009. Tehdy ho po několikatýdenní hospitalizaci na psychiatrii českobudějovické nemocnice propustili. Heidinger následně nepokračoval v ambulantní terapii, což v únoru 2010 vyústilo v tragickou událost.

Syna oběti a vrahova nevlastního bratra Mikuláše Malhockého ale zaráží, že ho nikdo o Heidengerově propuštění neinformoval. „To, že lékaři změnili ústavní léčení na ambulantní, jsme se vůbec nedozvěděli,“ řekl Deníku Malhocký. Podle ředitele Psychiatrické léčebny v Bohnicích Martina Hollého ale vše záleží na individuální domluvě mezi pozůstalými a ošetřujícím lékařem. Určitou aktivitu však musí vyvíjet i sami pozůstalí, sdělil listu Hollý. 

Vražda, z níž byl Heidinger obviněn, se stala krátce po půlnoci 11. února nedaleko centra Českých Budějovic v jednom z činžovních domů v Komenského ulici. Heidinger je syn zavražděné ženy z předchozího manželství. Jejímu muži prý již dříve vyhrožoval zastřelením a několikrát ho fyzicky napadl. Policisté mohli podle prověrky tragédii zabránit. Kriminalisté zadrželi Heidingera pár dní po vraždě v německém Pasově.

Vydáno pod