Obrat v kauze Rath: Kraji prý škody nevznikly

Praha – Ještě před půl rokem se středočeský krajský úřad cítil poškozený, podle nového posudku se ale bývalý hejtman David Rath ničím neprovinil - alespoň na krajské pokladně. Středočeský hejtman přitom měl podle stávající obžaloby nezákonně ovlivnit tendr na opravu buštěhradského zámku nebo modernizaci několika nemocnic. Rathův nástupce v čele kraje Josef Řihák přišel s překvapivým vyjádřením pouhé 4 dny před začátkem procesu. Sám byl považován za Rathova zastánce.

Od zatčení Ratha uplynulo už 14 měsíců. Zda jeho aktivity skutečně poškodily středočeský úřad a především tamní pokladnu, si ale kraj nechal zpracovat na poslední chvíli. Řiháka kromě dřívější stranické příslušnosti pojila s Rathem i spolupráce na regionální úrovni – Řihák jako někdejší starosta Příbrami prezentoval společně s hejtmanem několik projektů. Podle některých sociálních demokratů ho před krajskými volbami v roce 2012 vyzvedlo do čela kandidátky právě Rathovo křídlo kolem tehdejšího šéfa krajské ČSSD Richarda Dolejše.

Vztahy hejtmana a jeho nástupce

Mezi spolustraníky se Řihák jako jeden z mála otevřené kritice Ratha spíš vyhýbal. „Nemůžeme se zaobírat sami sebou, ale musíme se zaobírat těmi, co na nás čekají venku - to znamená našimi politickými nepřáteli, především z ODS,“ tvrdil Řihák po zvolení do čela krajské kandidátky. I po roce se přímému posouzení Rathových aktivit spíš vyhýbá: „Myslím, že za ten rok, co byl ve vazbě, si už leccos vytrpěl.“

  • David Rath zdroj: ČT24
  • Středočeský hejtman Josef Řihák zdroj: ČT24

Na Řihákovy blízké kontakty s Rathem upozorňovala před loňskými volbami do krajů také tehdejší dočasná hejtmanka Zuzana Moravčíková. Sama působila jako Rathova náměstkyně, Řihák ale prý měl snazší přístup do Rathovy kanceláře než ona. „Byl jsem tam možná dvakrát, třikrát. Vím jen, že tam měl velice hezké sekretářky,“ reagoval tehdy Řihák.

Jako středočeský hejtman posléze zaměstnal bývalou Rathovu poslaneckou asistentku Nicole Mertinovou. Podle dřívějších informací Lidových novin spolupracuje na propagaci kraje i s někdejší krajskou mluvčí Berill Maschekovou.

Podle státního zástupce je žaloba dostačující

Posudek, podle kterého Rath neměl středním Čechám způsobit škodu, je současný šéf kraje Řihák připraven soudu předložit. Podle státního zástupce Petra Jiráta ale proti mluví množství důkazů. Samotná obžaloba má 88 stran, soudní spis pak další tisíce stran dokumentu.

  • Hlavní líčení v kauze Davida Ratha začíná ve středu 7. srpna.
  • Řízení povede Krajský soud v Praze.
  • Proces je plánovaný do konce října.
  • Soud předvolal celkem 78 svědků, celý spis obsahuje 103 svazků.
  • David Rath je veden na jednání soudu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4482/448188.jpg
  • David Rath u soudu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4479/447879.jpg
  • Rathova cela zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4436/443546.jpg
  • Vtipy na adresu Davida Ratha autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4213/421292.jpg

Sedmička, žluťoučký penízky, šikana i seriál stížností…

Ratha loni v polovině května zatklo policejní komando se sedmi miliony v krabici od vína. Posléze začal být vyšetřován v souvislosti se zmiňovanou zakázkou na opravu zámku v Buštěhradě. Barokní objekt se měl stát reprezentačním prostorem Středočeského kraje. Tendr vyhrála v březnu 2012 společnost Konstruktiva Branko. Práce měly přijít na 214 milionů korun. Podle soudního znalce ale oprava byla předražená o více než 16 milionů.

Korupce se měl Rath údajně dopustit také při nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle žalobce Rath za zmanipulování zakázek vzal úplatky 16 milionů korun. Původně prý požadoval přes 22 milionů, ale policisté ho zadrželi dříve, než stačil vše převzít.

Exhejtman je stále ve vazební věznici a čeká na zahájení soudního procesu. Soudy opakovaně zamítly stížnosti na poměry ve vazbě a žádosti o jeho propuštění. Státní zástupce jej začátkem dubna obžaloval z přijetí úplatku a hrozí mu až 12 let vězení.

Spolu s Davidem Rathem policie v kauze obvinila dalších deset lidí. Hlavní spoluobvinění, Kateřina Pancová a Petr Kott, měli podle žalobce při zasahování do veřejných zakázek jasně rozdělené role, Ratha potom vždy informovali, co dělají. S Pancovou měl bývalý hejtman Rath řešit rekonstrukce a novou výstavbu, s Kottem plánované nákupy zdravotnické technologie.

Rathovo zatčení otřáslo politickou scénou. Z celé akce se navíc v médiích objevily odposlechy, které popisovaly situaci v okolí Davida Ratha před zatčením. Přehled toho, co zaznělo: Rathovy odposlechy přehledně.

Hlavní podíl na tom, že David Rath skončil ve vazbě, má dnešní pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Ona, tehdy ještě v roli ústecké státní zástupkyně, obvinila poslance ČSSD a středočeského hejtmana z přijetí úplatku.

Kraj obrací - nechce být mezi poškozenými (zdroj: ČT24)