Rath: Represivní složky ztratily soudnost, proces nebude férový

Praha - Obviněný poslanec David Rath očekává, že u soudu dojde ke splnění objednávky na likvidaci jeho osoby. Řekl to v rozhovoru pro Mladou frontu DNES s tím, že nepředpokládá ani férový proces. Krajský soud v Praze začne projednávat kauzu ve středu. Rath stále trvá na své nevinně. Represivní složky ale podle něj ztratily soudnost a dělají si, co chtějí.

Soudce Robert Pacovský, který má kauzu na starosti, plní podle Ratha zadání. „Drží mě v kriminále, i když ví, že tato skutečnost velmi znesnadňuje moji obhajobu. Dává tím najevo, že ví, jaký je scénář a co se od něho očekává, aby si zasloužil povýšení. O férový proces tedy nepůjde,“ uvedl poslanec v rozhovoru, který deníku písemně poskytl z ruzyňské vazební věznice.

Pacovský je podle Ratha navíc u Krajského soudu v Praze zatím jen stážistou, o jehož dalším profesním osudu se bude brzy rozhodovat: „Jeho bezprostřední kariéru má v rukou i ministerstvo spravedlnosti. V takto vratké pozici nemůžete být nestranný. Zapadá to do režie celé kauzy - vybírat lidi, co čekají na vyšší pracovní pozici.“ Soudce na Rathova slova odmítl reagovat.

David Rath
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

To, že se soudci a státní zástupci stali v Česku sebevědomými protivníky politiků, má podle Ratha na svědomí expremiér Petr Nečas. „On je jedním z otců toho, co dnes nazývá 'prokurátorskou republikou'. Až bohorovně si myslel, že cílem sledovaček bude leda opozice,“ řekl deníku. „Prostě represivní složky jsou opilé tím, co vše mohou, a ztratily soudnost, smysl pro uměřenost,“ dodal.

Rath: V odposleších se mluvilo o sponzorských darech pro ČSSD

Bývalý středočeský hejtman od počátku vinu odmítá. Vylučuje, že by kryl pletichy s veřejnými zakázkami, jak tvrdí obžaloba. V odposleších se podle něj mluvilo o sponzorských darech pro ČSSD: „Pokud někdo peníze domlouval, tak nešlo o úplatky, ale o sponzoring voleb, který neměl nic společného se zakázkami.“

Rath, bývalý poslanec Petr Kott a někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová jsou považováni za hlavní aktéry údajné korupční kauzy týkající se výběrových řízení ve Středočeském kraji. Policie a státní zástupce je viní z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení.

Krajský soud v Praze už obeslal všechny advokáty v této kauze. Spolu s ním je obžalováno dalších deset lidí. Nikdo z nich se ze zahájení hlavního líčení neomluvil. Řízení se může účastnit až šestnáct obhájců. Někteří obžalovaní mají totiž více právníků, například Ratha obhajují dva advokáti. Soud naplánoval jednání zatím do října a předvolává 78 svědků.

Soudní proces roku (zdroj: ČT24)