Vedení ODS se chce opět sblížit s Václavem Klausem

Praha - Úřadující předseda ODS Martin Kuba i šéfka sněmovny Miroslava Němcová chtějí před volbami spolupracovat s bývalým předsedou strany a exprezidentem Václavem Klausem. Jeho návrat do vedení strany je však podle nich nereálný. Kuba se kvůli tomu s Klausem brzy sejde. Dlouholetý Klausův tajemník na Hradě Ladislav Jakl připustil, že je možné, že Klaus návrat zvažuje. Dříve se mluvilo třeba o tom, že by Klaus mohl za ODS kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu.

Podle Kuby by sblížení Klause s ODS bylo prospěšné, rozhodnutí ale bude na Klausovi. „Václav Klaus je silným pravicovým politikem, nejvýraznější porevoluční postavou na pravici, a protože tyto volby vnímám jako zásadní boj o pravicové pozice v tomto státě, tak budu usilovat o to, aby kolem ODS byla co nejsilnější sestava,“ vysvětluje Kuba.

„Nějaké sblížení by bylo velmi vhodné, ale bavme se o té formě,“ říká Kuba. „Myslím, že to jsou představy, které se hezky čtou v novinách, ale nejsou příliš reálné. Je třeba hledat formu spolupráce, ale takto si myslím na ni není připraven ani Václav Klaus ani ODS,“ odpověděl předseda občanských demokratů na dotaz, zda by se mohl Klaus vrátit do vedení strany. Exprezident sám se k hlasům v ODS zatím nevyjádřil.

„Je pravděpodobné, že by ODS uměl zásadně pomoci. Ale vůbec si nejsem jist, jestli ODS o nějakou záchranu ještě stojí,“ uvedl Ladislav Jakl, člen správní rady Institutu Václava Klause.

S návratem Klause do vedení nepočítá ani Miroslava Němcová: „Chceme s ním spolupracovat na co nejširší možné bázi, ale nemyslím si, že jeho návrat do vedení je správný,“ poznamenala.

Šťastný: Nejméně do pozice čestného předsedy

Poslanec ODS Boris Šťastný již včera uvedl, že návrat Klause „nejméně do pozice čestného předsedy by prospěl záchraně ODS a české pravice vůbec“ a dodává: „S panem prezidentem Klausem jsem v průběžném kontaktu a on si velmi dobře uvědomuje vážnou situaci pro občanské demokraty. Ale je především na ODS, která v minulosti tuto věc odmítala, jestli změní svůj názor.“

Václav Klaus
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Šťastný již dříve uvedl, že Klaus by se měl stát lídrem všech sjednocených pravicových stran. „Václav Klaus jako zakladatel a ideový otec ODS by byl tou pravou zárukou zachovávání nejzákladnějších principů naší strany. Už se nejedná jenom o ODS jako takovou, ale o to, zda pravice zůstane v ČR relevantní politickou silou.“

Klaus se se stranou v minulosti rozešel, vymezoval se i proti bývalému vedení strany. Přelomový byl devatenáctý kongres ODS v prosinci 2008, kdy se Klaus překvapivě vzdal funkce čestného předsedy: „Tato politika není tou, se kterou jsem ODS zakládal a dlouhá léta vedl. Rozhodl jsem se poděkovat vám za titul čestného předsedy a tohoto titulu se dnes, na tomto místě definitivně vzdát.“

Politologové: Klaus ODS nepomůže

Podle politologů Tomáše Lebedy a Daniela Kunštáta může však Klaus ODS spíše uškodit, než pomoci. Podle Lebedy zřejmě ODS nepochopila podstatu a kořeny propadu, v němž se nachází. Nejspíš ztratili představu, co voliči a společnost od politické strany očekávají, podotkl Lebeda. Návrat Klause by podle něj ještě prohloubit rozval ODS.

Velmi skepticky vidí kooperaci ODS s Klausem i politolog Daniel Kunštát. Bývalému prezidentu je podle něj nakloněno zhruba deset procent voličů, kteří tvoří „tvrdé jádro“ někdejší klausovské ODS. Pokud by se exprezident se stranou zblížil, může to znamenat „dezerci“ části liberálnějších pravicových voličů k TOP 09.

Politolog Kunštát připomněl, že právě Klaus stál u zrodu problému propojení stranické struktury s podnikatelskými „kmotry“. „To není člověk, který by odešel s čistým stolem a stal se prezidentem,“ řekl Kunštát ODS by podle něj měla sázet na osvědčené tváře Miroslavu Němcovou s exministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem nebo přijít s novými lidmi, kteří se osvědčili v komunální politice.

Kdo povede stranu do voleb?

Občanští demokraté v těchto dnech začínají diskutovat o tom, kdo se stane jejich volebním lídrem. Většina krajských organizací ODS si myslí, že stranu by měli do voleb vést právě úřadující předseda Kuba s šéfkou Poslanecké sněmovny Němcovou. Podle Kuby není reálné, že by se do voleb sešel volební kongres a měnilo se dosavadní vedení strany.

„Jsme v časově takové situaci, že nelze cokoliv měnit, ODS se musí připravit na volby,“ říká Martin Kuba. Vedení ODS zatím nerozhodlo, kdo bude hlavní tváří strany. Podle Kuby se o tom bude teprve jednat. Podle dnešního usnesení výkonné rady musí strana urychleně začít se sestavováním kandidátek. Grémium strany má připravit pravidla, podle kterých se kandidátní listiny vytvoří.

Vydáno pod