Egyptské pyramidy uzavřeny. Zářijové poznávací zájezdy v ohrožení

Praha – Výjimečný stav v Egyptě bude mít zřejmě dopad na dovolenou Čechů v této oblíbené destinaci. Cestovní kanceláře (CK) už avizovaly, že změní nebo zruší termíny u zářijových a říjnových poznávacích zájezdů. Pobytové zájezdy napjatá situace v Egyptě neovlivní. České ministerstvo zahraničí mezitím varovalo před návštěvou velkých měst jako Káhira, Alexandrie, Suez, kde očekává další protesty. Čechům v Egyptě zároveň nedoporučuje cestovat na Sinaj nebo do Taby. Lidé by se také neměli pohybovat mimo letoviska. Pyramidy v Gíze a Egyptské muzeum v Káhiře byly - zatím na den - pro turisty uzavřeny.

Násilí v Egyptě přimělo tuzemské cestovní kanceláře ke změnám. Preventivně například pozastavily organizování fakultativních výletů z preventivních důvodů. „Pobytové zájezdy se neruší. Na září a říjen byly vypsány poznávací zájezdy do Egypta. U nich se ty termíny pravděpodobně změní nebo budou zrušeny,“ konstatoval místopředseda Asociace cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) ČR Jan Papež. Nejhorší možností podle něj je, že začne v zemi platit i zákaz vycházení. V tom případě by musely cestovní kanceláře zrušit většinu zájezdů.

Jan Papež, místopředseda AČCKA pro ČT24:

„Výjimečný stav neomezí turistiku vůbec, pokud nebude vyhlášen ještě zákaz vycházení. Výjimečný stav je spíš nástroj, který umožňuje policii a armádě reagovat na situaci na ulici. Zatím jsou letiště v plném provozu, není omezen žádným způsobem pohyb autobusů mezi letištěm a hotely. Budou každopádně zvýšeny kontroly, ale ty jsou v Egyptě už od 60. let minulého století.“

V letoviscích je zatím klid, na výlet se ale Češi nepodívají

Bezpečnostní situace v turistických letoviscích u Rudého moře je podle ministerstva zahraničí v současném období relativně klidná a pod kontrolou vládních složek. Lidé by se ale rozhodně neměli v těchto dnech pohybovat mimo resorty. „Čeští turisté z preventivních důvodů nevyjíždějí během pobytu mimo letoviska,“ řekla tajemnice asociace Kateřina Petříčková s tím, že fakultativní výlety se tak nyní nekonají.

  • Turistům ale mohou pobyt v Egyptě zkomplikovat i zákazy nočního vycházení, které ode dneška platí ve 12 provinciích včetně Káhiry. Podle agentury DPA se to týká také rudomořských letovisek, jako je Šarm aš-Šajch a Nuvajba v provincii Jižní Sinaj.
Egyptské letovisko
Zdroj: imago stock&people/ČTK/imago stock&people

V případě, že by lidé, kteří již mají zájezd zaplacený, chtěli jet raději místo Egypta jinam, cestovní kanceláře budou podle Papeže postupovat individuálně podle svých vlastních norem. „Z hlediska práva na odstoupení od smlouvy je relevantní až vyhlášení ministerstva zahraničí, v němž by celý Egypt označil jako destinaci, kam nedoporučuje českým klientům cestovat,“ podotkl místopředseda AČCKA. 

S odškodněním je to podle Papeže v případě politické krize složité. „Je to jako s přírodními živly, cestovní kanceláře nemohou být pojištěny proti takovým věcem. Je to prostě vyšší moc. Cestovní kancelář těžko ovlivní revoluci v nějaké zemi,“ poznamenal Papež s tím, že nejdůležitější je teď bezpečnost klientů, tedy aby cestovní kanceláře neposílaly lidi do země, kde by jim mohlo hrozit nebezpečí.

Komentář Jana Papeže (zdroj: ČT24)
  • Egypt loni navštívilo celkem 238 tisíc Čechů. Země patří mezi šest nejoblíbenějších dovolenkových destinací českých turistů.

Před cestami do Egypta varovaly i další státy

  • Britské ministerstvo zahraničí doporučuje podnikat jen ty nejnezbytnější cesty po Egyptě. Bezpečná jsou podle něj jen letoviska na jihu Sinajského poloostrova a na pobřeží Rudého moře.
  • Varování vydalo i německé ministerstvo zahraničí. Nedoporučuje cesty do delty Nilu, na Sinajský poloostrov a k hranicí Egypta s Libyí. Nebezpečná je podle německého ministerstva i situace v Káhiře, Luxoru, Asuánu a na Nilu. V turistických letoviscích při Rudém moři je klid, ale situace po celém Egyptě je nepředvídatelná.
  • Ruská státní turistická agentura Rosturizm potvrdila, že v přímořských letoviscích je situace klidná. V hlavních střediscích, kam v létě zajíždějí desetitisíce ruských turistů, žádné nebezpečí nehrozí. Rusové by se ale měli vyhnout místům demonstrací a masových shromáždění a necestovat mimo přímořská centra.

Poslední události v Egyptě ve zkratce

V Egyptě byl dnes vyhlášen na měsíc výjimečný stav, jímž úřady reagují na násilnosti, které se rozpoutaly při ranním zásahu proti stoupencům svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Policie od rána rozháněla dvě tábořiště, která si Mursího příznivci vybudovali v Káhiře. O život přišlo podle dosavadní úřední bilance 95 lidí, zraněno je přes 800 osob.