Novorozenci z Paseky se narodili již mrtví, matka stíhána nebude

Olomouc – Pitva prokázala, že novorozená dvojčata, která našla policie v lese u Paseky na Olomoucku, se narodila už mrtvá. Jejich matka tak nebude trestně stíhána. Oznámil to dnes krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Případ z konce května otřásl regionem. Matku našli kriminalisté vzápětí. Upozornili je na ni lékaři šternberské nemocnice, kam přišla ještě před svým porodem.

„Pitva prokázala, že se novorozenci narodili mrtví. Matka stíhána nebude, bude řešena jen pro přestupek ohledně pohřebnictví,“ uvedl krajský policejní mluvčí. Na výsledky znaleckých posudků se čekalo řadu týdnů. Odborníci museli zjistit, zda se děti narodily mrtvé, nebo umřely bezprostředně po porodu. 

Na ženu upozornili policisty lékaři šternberské nemocnice, kam přišla ještě před porodem. Své těhotenství lékařům tajila, až výsledky vyšetřování ukázaly, že je ve vysokém stupni těhotenství. Lékaři ženě doporučili hospitalizaci, kterou ale odmítla a podepsala revers. 

Když nedorazila ani na domluvenou schůzku s lékařem, věc nemocnice nahlásila policii. Žena nakonec skončila v olomoucké fakultní nemocnici na porodnicko-gynekologické klinice s komplikacemi po porodu.