Klaus pro ČT: V Česku nastává nový režim. Ten polistopadový skončil

Praha – Změny, které se v Česku udály v posledních letech, jsou dokladem toho, že skončil polistopadový režim, myslí si exprezident Václav Klaus. „Skončilo něco, co jsme povšechně označovali za tržní ekonomiku a parlamentní pluralistickou demokracii,“ řekl Klaus během Žofínského fóra v exkluzivním rozhovoru s Michalem Kubalem, vedoucím zahraniční redakce ČT. „Havlistická teorie nepolitické politiky dva roky po jeho smrti oslavila své vítězství. Politický systém je u nás výrazným způsobem rozbit,“ uvedl. Oním vítězstvím je podle Klause nastolení nových „kvazipolitických“ témat.

Základní charakteristiky žití se v této zemi změnily, myslí si Klaus, podle kterého změny drtivá většina lidí nepochopila. „Ač nějak hlasovali ve volbách, nedomysleli své jednání. V mých očích jde samozřejmě o změnu velmi vysoce k horšímu,“ dodal Klaus.

V politice se řeší malicherné záležitosti a osobní zájmy

Podle Klause řeší politika nedůležitá témata. „Nastolení tématu korupce jako osového problému naší doby je lež. Korupce je zlý, nešťastný a negativní fenomén, ale že by byl definiční charakteristikou naší země a že by se lišil od jiných zemí, to není pravda. Vidím to jako obrovskou změnu, které se bojím jako člověk, který si parlamentní demokracie nesmírně vážil a váží dodnes,“ řekl Klaus.

Václav Klaus pro ČT komentuje současné politické dění (zdroj: ČT24)

Klaus má pocit, že se v politice v současné době řeší malicherné záležitosti a osobní zájmy. „Boj o posty místopředsedy sněmovny či ministra zahraničí není bojem pro naši zemi. To je boj mezi konkrétními aktéry a rozdíl mezi těmito lidmi je pod mým prahem citlivosti. Rozdíl mezi panem Stropnickým a panem Zaorálkem je mi skoro lhostejný. Obojí považuji za tragédii pro naši zemi,“ zhodnotil exprezident.

Exprezident Václav Klaus
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Byznysmani i politici se bojí udělat jakékoliv rozhodnutí

Podle Klause je byznys natolik otřesen hrou na korupci, že se v dnešní době ostýchá vstoupit do politických hrátek či soutěžit ve veřejných zakázkách. „Byznys má obrovské problémy, protože takzvaný souboj s korupcí v podstatě vynuloval jakékoliv veřejné zakázky. Tím vynuloval veřejné investice, a tím zase zastavil ekonomiku. Byznysmani se bojí udělat jakékoliv rozhodnutí, politici se bojí dělat rozhodnutí,“ komentoval Klaus současnou ekonomickou situaci.

Klaus kritizuje i postoj svého nástupce, který delegoval rozhodování o milostech na ministerstvo spravedlnosti. „Považoval jsem vždy za strašlivé nadsázky a politickou hru, když jsem četl v médiích, že Zeman mění ústavu. Ale teď poprvé prezident fakticky ústavu přepisuje. Pravomoc v takové unikátní věci, jako jsou milosti, nemůže být delegována na úředníka. Milosti buď zrušme, anebo je nechme tak, jak jsou myšleny – jako mimořádnou výsadu jedné hlavy státu,“ řekl Klaus. (Více čtěte zde)

Klaus: Pocit, že bych byl v ústraní, ještě nemám

Exprezident zhodnotil i situaci v zahraničí. Podle něj v Evropě všeobecně sílí eurokritické hlasy. „Jakkoli se to eurofilové snaží bagatelizovat a nebrat vážně, je to realita,“ uvedl Klaus, který si myslí, že se po příštích volbách se kurs unie změní. On sám svou účast v Evropském parlamentu nevyloučil, ale spíš by to netipoval. „Trávit v Evropském parlamentu své mládí hodinovými a hodinovými diskusemi, to můj sen tedy doopravdy není,“ komentoval. Politika bývalému státníkovi zatím nechybí. „Byl jsem v letošním roce v cizině tolikrát, jako když jsem byl prezidentem, a pronesl jsem stejný počet projevů jako dříve. Pocit, že bych byl v ústraní, ještě nemám,“ uvedl.

Vyjádřil se i k problémům USA s odposlechy. Odposlechy všeobecně považuje za děsivou ztrátu lidského soukromí. „Je to fenomén, který považuji za systémovou změnu lidského žití. Oproti tomu tato konkrétní aférka s odposlechy mobilu Angely Merkelové je pouze součástí tohoto většího fenoménu, a jako taková mi vůbec nestojí za komentář,“ uzavřel.

Vydáno pod