Nemovitosti na Hradě církev formálně dostane, ale za účelem směny

Praha – Kancelář prezidenta republiky stále odmítá, aby církev vlastnila budovy a pozemky v okolí Pražského hradu. Argumentuje ohrožením bezpečnosti. Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka ale údajně chystají dohodu, na základě které by se formálně sice církvi vydaly, následně by ale došlo k jejich směně za jiné nemovitosti na Hradě.

O přípravě smlouvy informoval ředitel odboru někdejších vztahů pražského arcibiskupství Milan Badal. Smlouva by podle něj měla obsahovat text o tom, že požadované nemovitosti budou vydány za účelem směny. O jaké konkrétní domy se jedná, neuvedl. Smlouva by měla být hotová do půl roku. 

Subjekty římskokatolické církve žádaly devět objektů v areálu Hradu a pozemky pod nimi letos v létě, už tehdy prý existoval plán na výměnu za dva objekty, které vlastní Správa Pražského hradu. Arcibiskupství tvrdí, že to vycházelo z dohody mezi Zemanovým předchůdcem Václavem Klausem a Dukou. Zeman ale letos prohlásil, že církev žádala o některé domy v rozporu s dohodou.

ČSSD chce hradní areál z restitucí úplně vyjmout

Pražské arcibiskupství před časem uvedlo, že předběžně bylo dohodnuto, že by měla Metropolitní kapitula do budoucna vlastnit budovy, které dnes užívá. Jde o budovu č. p. 48, tedy Staré proboštství, Mladotův dům tvořený dvěma budovami č. p. 37 a č. p. 38 a budovu Nového proboštství č. p. 34, která by měla sloužit jako zázemí pro koncerty a další kulturní akce v katedrále. Objekty potřebné pro činnost Správy Pražského hradu, například pro potřeby Hradní stráže, zůstanou státu.

Vše ale komplikuje ještě ČSSD, která usiluje o vyjmutí hradního areálu z restitucí a chce snížit i zákonné finanční náhrady. Změny, které by uvítalo i hnutí ANO, ale nejsou příliš reálné bez souhlasu církví samotných.