Na českých silnicích loni zemřelo nejméně lidí od roku 1961

Praha – Na českých silnicích v roce 2013 zahynulo 583 lidí. Je to vůbec nejméně od roku 1961, kdy policie zavedla ucelenou statistiku. Zároveň se jedná o výrazné zlepšení dosud nejnižší bilance z loňského roku, kdy si nehody vyžádaly 681 úmrtí. Počet obětí dopravních nehod navíc trvale klesá už od roku 2007. V letošním roce se chce policie zaměřit zejména na agresivní řidiče, chodce, cyklisty a také šoféry pod vlivem drog.

Vůbec nejvíce usmrcených bylo letos na českých silnicích 19. července, a to sedm. Šest lidí zahynulo při dopravních nehodách 26. července, 4. září, 1. října a 19. prosince. Z hlediska měsíční statistiky byl nejtragičtější právě červenec, kdy si nehody vyžádaly 71 obětí. Naopak v únoru zahynulo na silnicích „pouhých“ 33 lidí.

Mezi smutné rekordmany patří dlouhodobě rok 1969, kdy zahynulo 1 758 lidí. Podle cíle stanoveného v Národní strategii bezpečnosti silničního provozu by do roku 2020 neměl umírat na silnicích více než jeden člověk denně.

Ačkoli rychlá a agresivní jízda v minulém roce zavinila více než 13 000 nehod a přes 200 úmrtí, tragických nehod postupně ubývá. Důvodem mohou být například novější auta s aktivními bezpečnostními prvky, úprava rizikových míst a větší zkušenosti řidičů. „Jsou vyzrálejší, mají sklon méně riskovat, více předvídají, jsou tolerantnější vůči chybám druhých,“ míní ředitel BESIP Roman Budský.

Na rekordně nízkém čísle se podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha projevil také vliv počasí – kvůli delší zimě vyjeli na silnice později motocyklisté, což přispělo k menšímu počtu smrtelných nehod. Statistiku ovlivnily i letní povodně, při kterých klesla intenzita provozu.

Velký problém nicméně představují řidiči, kteří usedají za volant pod vlivem drog. V roce 2013 zavinili o 53 nehod víc než v roce předchozím – a narostl i počet životů, které mají na svědomí. „Česká republika zastává první místo ve spotřebě alkoholu na hlavu, ale méně se ví, že jsme druzí ve spotřebě drog,“ upozorňuje Budský.

Ani alkohol z českých silnic nemizí. Podle Lercha je v téměř dvou třetinách případů nehod s alkoholem zjištěna v krvi hladina alkoholu více než jedno promile. U těchto řidičů je pak až 25krát vyšší pravděpodobnost, že způsobí smrtelnou kolizi.

Dopravní policie slibuje od příštího roku častější kontroly. Policisté budou mít nové, přesnější přístroje na odhalení drog. Zaměří se také na agresivní řidiče a častěji zamíří na silnice prvních tříd, kde šoféři nejčastěji jezdí příliš rychle nebo nebezpečně předjíždějí.

Události: Nehody na silnicích v roce 2013 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod