Na Zlínsku přibyly expozitury protikorupční policie a ÚOOZ

Zlín – Novou expozituru protikorupční policie (ÚOKFK) dnes otevřeli v areálu policejní školy v Holešově na Zlínsku. Ode dneška tam začalo fungovat také nové pracoviště Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). O zřízení poboček specializovaných policejních útvarů se začalo mluvit v souvislosti s metanolovou kauzou, která vypukla na východní Moravě, kde policisté následně rozkryli tzv. lihovou mafii.

Nejvíc lidí otrávených metylalkoholem, nejvíc nelegálního lihu - kauzy metanol i lihová mafie začaly na východní Moravě a nejvíc se dotkly právě Zlínského a Moravskoslezského kraje. Už krátce po jejich vypuknutí se mluvilo o tom, že na Zlínsku chybí policejní specialisté pro boj s organizovaným zločinem a korupcí. Policejní odborníci do regionu dojížděli i stovky kilometrů.

Organizovaný zločin v Česku

V České republice došlo k nárůstu organizovaného zločinu v devadesátých letech, kdy se stát stal tranzitní zemí pro převážení zbraní, drog a lidí. Zvýšil se počet cizinců a stoupl počet nájemných vražd. Zločinci těžili z mezer v zákonech, z nízkých trestních sazeb za některé delikty a využívali také dobré znalosti zdejšího prostředí.

V současné době se organizovaný zločin na území ČR soustředí hlavně na drogy, daňové podvody, organizování prostituce a obchodu s lidmi, organizování nelegální migrace, padělání peněz i značkového zboží, praní špinavých peněz, vydírání, korupci, obchod se zbraněmi, krádeže automobilů a bankovní podvody a loupeže.

Zdroj: web ÚOOZ

V areálu holešovské policejní školy se proto otevřela dvě nová pracoviště: nyní tam sídlí expozitura protikorupční policie a pracoviště Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Zřizování nových útvarů není úplně běžná záležitost,“ potvrdil význam události ředitel ÚOKFK Milan Komárek. „I kauzy z poslední doby nás přiměly realizovat myšlenku zřízení pracoviště ve Zlíně. Je to logický krok, pohled teritoriálních útvarů bude určitě obohacen o pohled útvaru celorepublikového,“ uvedla před časem mluvčí Policejního prezidia Ivana Ježková.

Proč právě východní Morava?

Za posledních 18 měsíců zaznamenala hned několik kriminálních případů: dopadení lihového bosse Radka Březiny v září 2012, nález utajovaných nádrží s nezdaněným lihem v Hrobicích na jaře loňského roku a případy vydírání podnikatelů z července 2013.

„Prioritou budou daně a daňová trestná činnost,“ naznačil hlavní problémy vedoucí holešovského oddělení ÚOKFK Patrik Hřebačka.

Téma nových expozitur v UvR (zdroj: ČT24)

Na zlínskou pobočku protikorupční policie nastoupí šestice policistů, obsazená jsou zatím čtyři místa. Organizačně budou spadat pod brněnské vedení. Zástupci protikorupčních specialistů věří, že počet policistů v kraji ještě navýší. Naopak pracovníci zlínského oddělení ÚOOZ budou podřízení ostravské expozitury. Přesná čísla o počtu pracovníků jednotlivých útvarů ale vedení policie neposkytuje.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vznikl v lednu 1995. V Praze sídlí centrální pracoviště se specializovanými odbory, které se zabývají jednotlivými druhy organizované trestné činnosti – například odbor násilí, nelegálních obchodů, obchodu s lidmi, terorismu či padělání. Jednotlivé regionální expozitury ÚOOZ se zabývají organizovaným zločinem páchaným především na území příslušných krajů. Poboček mají v republice celkem šest: v Českých Budějovicích, Plzni, Teplicích, Hradci Králové, Brně a Ostravě.

ÚOOZ spolupracuje i s mezinárodními institucemi a organizacemi, jako je Europol, Interpol, Eurojust apod.

Zdroj: web ÚOOZ 

Působnost jednotlivých expozitur ÚOOZ
Zdroj: ČT24/ÚOOZ

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK)

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (lidově protikorupční policie) byl zřízen v roce 2003. Zaměřuje se na korupci a závažnou hospodářskou trestnou činnost, ale také zajišťuje peníze z trestné činnosti a majetek pachatelů, který následně často slouží k alespoň částečnému krytí škod, které zločinem vznikly. ÚOKFK spolupracuje i se zahraničními policisty.

V Česku má ÚOKFK centrálu v Praze a dalších šest expozitur v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě. Od února 2014 k nim přibyla sedmá v Holešově na Zlínsku.

Zdroj: web ÚOKFK

Jaké speciální policejní útvary působí na jižní Moravě?

Na jižní Moravě mají své expozitury jak protikorupční policie, tak i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Kromě nich je v kraji i Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, Pyrotechnická služba Policie České republiky, Národní protidrogová centrála, Útvar zvláštních činností, Odbor cizinecké policie, Celní úřad pro Jihomoravský kraj a Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Policie letos posílí

Noví kolegové nenastoupí jen do specializovaných útvarů, přibýt by měla celkem tisícovka policistů na různých odděleních po celé republice. Nejvíc jich má zamířit do Moravskoslezského kraje, kde by mělo přibýt dvě stě nových policistů. Na jižní Moravě se počítá s posílením o 77, na Zlínsku o 30 policistů. Na jejich platy ale ministerstvu vnitra chybí miliarda korun. Pokud ministerstvo nedostane peníze navíc, bude muset šetřit na investicích. „Vláda rozhodla o tom, že policisté nastoupí. Nastupují ale do základního platu, který se jim po roce zvyšuje. A peníze na navýšení prostě nejsou, nebylo s nimi počítáno. Je to chyba,“ prohlásil nový ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Policejní sbor má v současnosti kolem 39 000 tabulkových míst. Podle zprávy ministerstva vnitra tak má Česko v evropském srovnání pátý nejvyšší počet policistů na počet obyvatel.