Proti Křečkovi vznikla petice. Nehájil jsem žádné násilí, odmítá kritiku

Praha – Zástupce veřejného ochránce práv Stanislav Křeček čelí kritice za výroky o ukrajinských násilnostech. Na svém profilu na sociální síti se vyjádřil v tom smyslu, že „násilí může vláda zabránit pouze násilím“. Zopakoval to i v rozhovoru pro server lidovky.cz. Vysloužil si tím mimo jiné internetovou petici, která volá po jeho odvolání z úřadu ombudsmana. K pátečnímu odpoledni čítala od svého vzniku ve čtvrtek přes 500 podpisů. Sám Křeček se ale pro ČT vyjádřil ve zcela opačném duchu s ohrazením, že celý jeho výrok je hrubě vytržen z kontextu. Zdůraznil, že odsuzuje násilí na obou stranách a že jeho výroky byly jednostranně vytrženy.

„Jestliže jedna strana páchá násilí, vyvolává to samozřejmě násilí druhé strany. Ale před tím já jsem varoval… Jestliže bude střílet policie, budou střílet demonstranti. Jestliže budou střílet demonstranti, bude střílet policie. Rozhodně má slova nebyla žádná obrana násilného jednání,“ vysvětlil pro ČT Křeček. Důrazně se ohradil proti tomu, že celá věc je vytržena z celého kontextu. „Pravý opak je pravdou,“ dodal se zdůrazněním, že odmítá násilí na obou stranách a cítí se nepochopením dotčen.

Křeček: Má slova o násilí na Ukrajině byla vytržena z kontextu (zdroj: ČT24)

Křeček ve svém kontroverzním vyjádření na sociální síti uvedl, že situaci nelze vidět černobíle. Násilí v metropoli Ukrajiny relativizoval. Názor později smazal, ve čtvrtek jej ale do komentářů vrátil. „Násilí může vláda zabránit jen násilím. Jak by si počínala u nás, kdyby demonstranti dobývali parlament?“ napsal. Jeho nadřízená, ombudsmanka Anna Šabatová, ho v rekaci na takové vyjádření vyzvala, aby dbal pověsti svého úřadu: „Požádala jsem i svého zástupce, aby se rovněž zdržel vyjádření, která by mohla snižovat vážnost instituce veřejného ochránce práv.“

Anna Šabatová v rozhovoru pro ČT uvedla, že situace v zahraničí nesouvisí s výkonem funkce veřejného ochránce práv, proto prý Křečka žádala, aby se k nim nevyjadřoval. „Domnívám se, že veřejný ochránce práv by se neměl vyjadřovat k dění jinde ve světě. Jen jsem ho požádala, nic jiného udělat nemohu,“ prohlásila. Se stanoviskem svého podřízeného odmítla polemizovat právě s odvoláním na to, že hodnotit dění v jiné zemi jí nepřísluší.

Šabatová: Veřejný ochránce práv nemá komentovat dění v zahraničí (zdroj: ČT24)

Petice chce Křečkovo odstoupení

Autoři petice píší, že Křečkova slova je z pozice jeho funkce zarmoutila, zdá se jim, že není dostatečně informován o skutečném dění na Ukrajině. „Pan Křeček nejspíše neví, anebo snad ani nechce vědět, že demonstranti od začátku projevují svůj nesouhlas s kroky prezidenta Janukovyče a současné vlády, kteří svým jednáním a legislativními změnami nerespektují základní listinu lidských práv a svobod OSN. Listinu univerzálních a fundamentálních hodnot, které jsou základním stavebním kamenem svobodné demokratické společnosti a které jsou sui generis hodnotami, jenž by měl pan Křeček hájit! Za těmito změnami stojí především prezident Janukovyč a proti těmto změnám se v duchu veškerých práv protestovalo doposud vesměs poklidně!“ stojí v textu petice proti Křečkovi.

Premiér Bohuslav Sobotka komentoval Křečkovy postoje tím, že jde o jeho osobní stanoviska. Považoval by za nešťastné, kdyby měly být spojovány s jeho veřejnou funkcí. „Jsem přesvědčen, že k této pozici by slušel poněkud jiný názor… Ale nepochybně i zástupce ombudsmana má čas od času právo, aby svůj osobní názor vyjádřil,“ podotkl premiér.