Paroubek: Vládě dávám rok, pak se rozpadne

Praha – Současná vládní koalice dlouho nevydrží, myslí si bývalý premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek. „Bylo by pro mě velkým překvapením, kdyby vláda vydržela celé čtyři roky. Podle mého názoru je tak nesourodá, že vydrží rok, rok a půl,“ řekl v pořadu Hyde Park ČT24. Politická pozice ANO bude podle něj časem posilovat, zatímco pozice ČSSD bude oslabovat. „Předpokládám, že ANO bude v komunálních volbách úspěšná, hlavně ve větších městech, protože dokáže integrovat i pravicové hlasy. Takže politická mapa země se může velmi změnit. To povede Babiše k určitému závěru a ten zní: rychle udělat předčasné volby,“ dodal Paroubek.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Bohuslav Sobotka není rodilým lídrem, myslí si Paroubek. „Optimální by bylo, kdyby byl premiérem Babiš a ministrem financí Sobotka. Sobotka totiž financím rozumí, Babiš ne, zato je to vynikající manažer,“ zhodnotil Paroubek. Vůči Babišovi v čele financí je poněkud skeptický. „Pan Babiš je geniální podnikatel, ale naučit se veřejné finance není tak snadné, mně to trvalo možná dvacet let. Myslím, že i jeho náměstci budou mít velký problém, protože veřejný sektor neznají,“ uvedl Paroubek, který je momentálně předsedou strany LEV 21.

Podle Paroubka udělal Sobotka chybu, když se po Lánské schůzce odvrátil od Michala Haška. Zpočátku by jednal stejně jako Sobotka, tedy snažil by se boj vyhrát, ale pak by pokračoval jinak. V jednání o nové vládě s Babišem měl Sobotka Haška „vzít ze země a vrátit ho do hry“, protože ho bude ještě potřebovat. 

„Bohuslav Sobotka využil okamžiku k prosazení jednostranného vítězství. Jak znám Michala Haška a lidi kolem něj, budou usilovat o revanš. Předseda koaliční vlády a strany, která má menšinu, bude tolikrát v problémech, že potřebuje mít silnou základnu ve své straně. Myslím, že s tím bude mít Sobotka velké problémy,“ řekl Paroubek.

Paroubek: Hašek se do toho nechal hloupě vmanévrovat

Podle Paroubka ztratil prezident Zeman po volbách nervy, protože jeho strana propadla. „Chtěl mít větší vliv v sociální demokracii a věděl, že přes Sobotku ho mít nebude, tak to zkusil přes Haška, který se do toho nechal hloupě vmanévrovat,“ komentoval. „Pokud na sobě bude Hašek pracovat, není všem dnům konec,“ uzavřel. 

Zeman lánskou schůzku v pořadu Hyde Park z 12. 2. interpretoval jinak. Podle něj si s Michalem Haškem a dalšími představiteli ČSSD jen zanadávali na volební výsledek. „Tuto schůzku inicioval Michal Hašek, který byl tehdy prvním místopředsedou ČSSD, a já mu vyhověl, stejně jako jsem vyhověl stovkám jiných žádostí o schůzku. Diskutovali jsme o volebních výsledcích. Ptal jsem se Chovance, proč tu schůzku utajovali, prý taky nevěděl,“ řekl Zeman. O tom, že by se měl stát Hašek premiérem, se podle Zemana vůbec nemluvilo. Více čtěte ZDE.

Jiří Paroubek v roce 2010 vyhrál s ČSSD sněmovní volby, dokonce s větším ziskem hlasů a mandátů, než se této straně podařilo v posledních volbách na podzim. Už tehdy ale bylo hlasů míň, než se čekalo. On na svůj předsednický post rezignoval. Od té doby se v jiných barvách neúspěšně snaží o návrat na výsluní politiky.