Zeman varuje: Nepouštějte do funkcí zasloužilé aktivní straníky

Praha – Pracovitý idiot je daleko škodlivější než líný idiot. A líný idiot je škodlivější než odborník. Odborník a politik ale nemusí být profese, které se vzájemně vylučují," řekl prezident Miloš Zeman v pořadu Hyde Park ČT24. Novým ministrům dal 100 dní hájení. Každopádně radí: vstupte do eurozóny, zaveďte korporátní a sektorové daně a zejména investujte. A stranou nezůstaly ani restituce: spor o peněžitou část církevních restitucí by podle prezidenta mohlo vyřešit, kdyby církve využily peníze od státu na veřejně prospěšné účely.

Zemanovi nevadí personální výměny, které noví ministři po svém příchodu do úřadu chystají. „Každý ministr si přivádí své náměstky. Jestli to jsou odborníci, nebo diletanti se časem pozná. Vadí mi, že se na místa v odborných funkcích dostávají zasloužilí straničtí funkcionáři, aniž by na to reálně měli. A když ve své funkci budou navíc aktivní, tak můžou způsobit ještě větší škodu, než kdyby nic nedělali. Ale počkejme 100 dnů. To už poznáme, jestli ti lidé dělají něco užitečného, nebo ne,“ komentoval změny, které nyní noví ministři dělají ve svých úřadech.

Právě s výměnou lidí na ministerstvech souvisí i stále diskutovaný služební zákon, který by podle prezidenta měl převzít některá ustanovení zákona lustračního, o jehož existenci včera poslanci dlouho diskutovali. Ten má podle prezidenta smysl do okamžiku, kdy vznikne právě zákon služební. „Potřebujeme takový služební zákon, který odliší lidi, kteří někoho udávali, od lidí, které Státní bezpečnost evidovala bez jejich vědomí. Součástí prověrky by měl být morální profil. Sám záznam v seznamu v StB, který není doložen ničím dalším, pro mě důvěryhodný není,“ dodal. Poslanci na svém včerejším zasedání neschválili zrušení lustračního zákona, které navrhovali komunisté - více čtěte zde

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Církve by měly použít peníze z restitucí pro veřejnost 

Spor o peněžitou část církevních restitucí by podle prezidenta Miloše Zemana mohlo vyřešit, kdyby peníze od státu církve využily na veřejně prospěšné účely. Vládní strany ČSSD a ANO žádají snížení peněžitých náhrad, zatím se ale na tom se zástupci církví neshodly. Církve mají podle zákona o majetkovém vyrovnání dostat nemovitý majetek zabavený za komunismu v hodnotě asi 75 miliard korun. Kromě toho má stát během 30 let církvím vyplatit ještě 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Právě navýšení o inflaci je podle Zemana problematické. „Inflační doložka objem (náhrad) prakticky zdvojnásobuje,“ uvedl. 

„Přál bych si, aby se ten problém vyřešil tak, že církev řekne – ano, chceme pomáhat bližním,“ uvedl prezident. Použitím peněz z náhrad na veřejně prospěšné účely by církve podle Zemana pomohly státu. „Pokud těch 59 miliard (církve) vynaloží opravdu na vybudování sítě hospiců, domovů důchodců, středisek sociální péče, tak si uvědomte, že jinak by tyto účely musel zaplatit stát,“ prohlásil. Dále by církve mohly za peníze opravovat získané budovy, řekl Zeman. Podle prezidenta je ovšem nezbytné, aby byly sliby církví konkrétní.

Vyjednavači ČSSD a ANO se již se zástupci církví dohodli, že ministerstvo kultury bude nově zveřejňovat zprávy o hospodaření církví. Ty navíc budou poskytovat i údaje, kolik církve daly na veřejně prospěšné účely. Další schůzka k tématu náhrad se pravděpodobně uskuteční do poloviny března – více čtěte zde. 

Lánská schůzka

Zeman se vrátil i k takzvané lánské schůzce po volbách. Podle něj si s Michalem Haškem a dalšími představiteli ČSSD jen zanadávali na volební výsledek. „Tuto schůzku inicioval Michal Hašek, který byl tehdy prvním místopředsedou ČSSD, a já mu vyhověl, stejně jako jsem vyhověl stovkám jiných žádostí o schůzku. Diskutovali jsme o volebních výsledcích. Ptal jsem se Chovance, proč tu schůzku utajovali, prý taky nevěděl,“ řekl Zeman. O tom, že by se měl stát Hašek premiérem, se podle Zemana vůbec nemluvilo.

Zeman: Devalvace koruny české ekonomice škodí

Zeman se v Hyde Parku vyjádřil i k činnosti ČNB, která v prosinci devalvovala českou korunu. „S devalvací měny jsem nesouhlasil, považuji to za chybu. Když je úroková sazba na technické nule, tak jediné, co může národní banka dělat, aby dala najevo svoji existenci, je právě změna kurzu koruny. Proto je i současné vedení ČNB proti zavedení eura, protože by pravomoci z větší části přešly na evropskou centrální banku. Každá instituce si podle Parkinsonových zákonů snaží udržet, ne-li rozšířit své kompetence. A tak nás ČNB chtěla překvapit nějakým originálním gestem, o kterém si myslím, že české ekonomice škodí,“ řekl Zeman.

Zeman přitom jmenoval do rady ČNB Jiřího Rusnoka, který v ní zasedne od března. „Jmenování Rusnoka do bankovní rady jsem deklaroval již v prezidentské kampani, tehdy jsem netušil, že bude premiérem, protože jsem Petru Nečasovi opravdu nenamíchal afrodiziakum do čaje a nečekal jsem pád vlády,“ řekl Zeman. Rusnok je přitom obhájce kroků centrální banky, oslabení koruny podle něj domácí ekonomice prospěje.

Miloš Zeman a Jiří Rusnok
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Zeman: Málo investujeme

Zeman uvedl, že je zastáncem eurozóny a doporučuje se připojit k fiskálnímu paktu s vyjmutím článku III., ve kterém se státy zavazují mít přebytkový nebo alespoň vyrovnaný rozpočet. „Teď máme asi 100 miliardový deficit, ušetřit 100 miliard není úplně snadné. Můžeme se připojit s vyloučením tohoto usnesení, jako to udělalo Polsko, Maďarsko i Švédsko,“ uvedl. Podle Zemana nejsou problémy evropských ekonomik primárně způsobeny zadlužením, ale podinvestováním těchto ekonomik, tedy klesajícím podílem výdajů veřejných rozpočtů. „Málo investujeme, protože velké investice své pozitivní efekty projeví i s několikaletým zpožděním a v té době politici již nemusí být znovu zvoleni,“ připomněl. 

Konkrétní odpověď na otázku, kde na to vezmeme, podle Zemana zní – vzít peníze z předražených veřejných zakázek, zavést progresivní zdanění příjmů, zvýšit korporátní daně. „Jsem zastáncem i sektorové daně, aby například v oblasti bank nedocházelo k nadměrnému odsávání dividend do mateřských firem,“ vyjmenoval. „Jsem zastáncem PPP projektů, tedy spoluprací veřejného a soukromého sektoru. Ať třeba dálnice staví soukromé firmy,“ navrhl. 

Nová vláda sektorovou daň zřejmě zavede. Ačkoli se jednalo o jeden z bodů sporu mezi ČSSD a hnutím ANO, nakonec se koaliční partneři na zvýšení daňového zatížení pro banky pravděpodobně dohodnou.

O Petru Nečasovi si Zeman myslí, že to byl slušný člověk, který však podlehl vlivu okolí. „Za vším hledej ženu,“ zhodnotil Nečasův politický pád Zeman. 

Zeman: Do Soči jsem jel na pozvání ČOV a uzbeckého prezidenta přijmu

Prezident navštívil olympiádu v Soči, kde slavnostně otevřel Český dům. „Pozval mě Český olympijský výbor. Pokládal jsem za čest podpořit naše sportovce a vážím si toho, že jsem se s nimi mohl potkat,“ hájil svou návštěvu, kterou odpůrci Putinova režimu hojně kritizovali. Zeman se v Soči setkal s čínským prezidentem, se kterým domlouval pro české podnikatele možnost vniknutí na čínský trh. „S čínským prezidentem jsem jednal, protože je to užitečné pro snížení nezaměstnanosti. Setkáme se na podzim tohoto roku v Číně, kde s sebou vezmu podnikatelskou delegaci,“ uvedl. „Angela Merkelová nejela do Soči, jela přímo do Číny a uzavřela kontrakty za 8 miliard euro, takže i u ní je obchodní zájem důležitý,“ dodal.

Otevření českého domu v Soči
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Hojně kritizovaný je i prezidentův záměr přijmout na Hradě uzbeckého prezidenta Isloma Karimova. Podle organizace Člověk v tísni se jedná o představitele represivního režimu, který neváhá zneužívat své občany k otrocké práci. Zeman uvedl, že se návštěva v každém případě uskuteční. „Uzbeckého prezidenta pozval můj předchůdce a nový prezident respektuje pozvání, které udělal jeho předchůdce. Až s Karimovem budu mluvit, tak se na tyto věci naprosto otevřeně zeptám. Pokud chcete vyjádřit názor na porušování lidských práv, je hloupost vyjadřovat to na tiskových konferencích, aniž byste to řekl té druhé straně do očí,“ řekl Zeman. 

Volba Zemanových partnerů k politické diskusi se v poslední době setkává s kritikou humanitárních organizací. Apelují na něj, aby například v Praze nepřijímal ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, proti němuž se v jeho zemi organizují masové demonstrace.

Vydáno pod