Zeman: Pomoc Ukrajině by nyní skončila v kapsách oligarchů

Přerov - Podle prezidenta Miloše Zemana by případná pomoc EU Ukrajině měla být vázána tvrdými podmínkami. V současné situaci by podle něj skončila v kapsách oligarchů. Zeman znovu zdůraznil význam svobodných voleb v zemi a účasti České republiky na pozorovatelských misích. Situaci na Krymu připodobnil k někdejšímu odtržení Kosova. „Musíme každému měřit stejným metrem,“ uvedl Zeman. V rámci tiskové konference k ukončení návštěvy Olomouckého kraje také potvrdil sobotní návštěvu bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Setkání proběhne v Lánech.

„Současné události na Krymu nelze oddělit od současných událostí na Ukrajině jako celku. Vzhledem k tomu, že 25. května mají proběhnout volby, tak teprve po nich může vzniknout plnohodnotná ukrajinská vláda,“ uvedl Zeman s tím, že v současnosti se o plnohodnotné vládě nedá hovořit. Podle něj by se volby měly konat nejlépe pod dohledem a s plnou kontrolou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Česká republika by podle Zemana měla na Ukrajinu vyslat své pozorovatele. „Velmi bych si přál, aby i ČR byla v pozorovatelských misích co nejvíce zastoupena,“ uvedl.

Zeman k situaci na Krymu:

„Existuje tu historický precedens odtržení části suverénního státu navzdory Radě bezpečnosti OSN. Ten precedens se jmenuje Kosovo. Veřejně jsem vystupoval proti odtržení Kosova, kritizoval jsem, že ČR uznala jeho nezávislost. (…) Bylo by pokrytecké tvrdit, že nezávislost Kosova je v pořádku a nezávislost Krymu je nemožná. Musíme každému měřit stejným metrem.“

Miloš Zeman na návštěvě Ukrajiny
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Pomoc Ukrajině bude muset být vázána tvrdými podmínkami

„Kdyby nyní Evropská unie poskytla pomoc Ukrajině, skončí v černých dírách, v kapsách oligarchů. Pokud bude poskytnuta po svobodných volbách, bude to muset být pomoc vázaná na velmi tvrdé podmínky,“ upozornil Zeman s tím, že by Ukrajina měla akceptovat určité oběti, které jí případné přidružení k Evropě v prvních pěti, deseti letech přinese. Jako jednu z možných obětí zmínil výrazné zdražení energií.

O pomoci Ukrajině jednaly ve čtvrtek v Bruselu špičky států EU. Český premiér Bohuslav Sobotka výsledek jednání označil za dobrý, vyslal prý jasný podpůrný signál Ukrajině. „Současně byl vyslán jasný vzkaz směrem k Ruské federaci v tom smyslu, že EU pokládá za nepřijatelné, aby Rusko zasahovalo do suverénních práv sousedního státu a snažilo se nějakým způsobem využít situace na Krymu k tomu, aby na úkor Ukrajiny rozšířilo svoje území,“ uvedl Sobotka. Příští týden ve čtvrtek bude mimo jiné o situaci na Ukrajině jednat v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Zaorálek ocenil aktivní přístup EU

Aktivní přístup EU ke krizi na Ukrajině dnes ocenil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Pasivita ze strany Evropy by podle něj mohla vést k tomu, že by se na Ukrajině opakovala situace z 90. let, kdy Balkán zasáhla vlna válek. Uvedl to dnes v Berlíně na tiskové konferenci po jednání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Steinmeier podotkl, že události na Ukrajině jsou jednou z největších krizí v Evropě v posledních dvaceti letech a nyní je podle něj třeba zabránit dalšímu zhoršení situace.

Lubomír Zaorálek
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

V sobotu přijme Zeman v Lánech Tonyho Blaira

Prezident Miloš Zeman se v sobotu večer setká s bývalým britským premiérem Tonym Blairem. „Budeme spolu mluvit o situaci v Evropské unii a o situaci na Ukrajině a dalších aktuálních tématech,“ uvedl Zeman. „Připomínám, že se současný prezident setkal s Tonym Blairem v době kampaně pro přímou volbu prezidenta před zahájením olympijských her v Londýně. Lánské setkání na tuto akci navazuje,“ sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Blair byl předsedou britské vlády od roku 1997 do roku 2007. Stál v čele labouristické strany, která se pod jeho vedením transformovala v reformovanou „New Labour“. Strana sociálnědemokratického charakteru se snaží najít střední cestu mezi silami tržní ekonomiky a sociální spravedlností.