„Pár milionů by nám stačilo.“ Bartákovu žádost o úplatek potvrdil i Sellars

Praha - Někdejší manažer automobilky Tatra Duncan Sellars, který je považován za jednoho z klíčových svědků kauzy údajné korupce při nákupu vozů Tatra pro českou armádu, dnes u soudu uvedl, že si Barták v USA řekl o několik milionů dolarů za vyřešení problémů s dodávkou aut pro armádu. Po této nabídce bylo setkání ukončeno a Američané z něj odešli. Sellars je společně s Cabanissem považován za klíčového svědka v případu údajné korupce bývalého ministra Bartáka a zbrojaře Michala Smrže.

Obžaloba tvrdí, že se Barták ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra. V únoru 2008 se prý při služební návštěvě USA dopustil trestného činu přijímání úplatku, když po Cabanissovi na střelnici v Centreville neúspěšně požadoval peníze. Penězi si firma měla údajně zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany.

Nikdy předtím jsem nic podobného neslyšel, kroutil hlavou Sellars

Sellars dnes před soudem uvedl, že Cabaniss na setkání hovořil například s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími členy delegace. Jedním z nich byl Barták. Při jejich rozhovoru prý Sellars „byl stínem“ a konverzaci poslouchal. „Stačilo by nám pár milionů a bylo by to vyřešeno,“ parafrázoval Sellars před soudem Bartákovu údajnou žádost o úplatek. O nabídce se Američané prý začali bavit, až když ze setkání odjížděli zpět domů. „Nikdy předtím jsem nic podobného neslyšel, zvláště od vysoce postaveného vládního úředníka,“ dodal Sellars.

Někdejší manažer dceřiné společnosti Tatra Americas údajně nebyl přesně informován o problémech v dodávce aut pro českou armádu, protože kontrakt nepatřil do jeho kompetence.

Cabaniss už úpřed soudem velmi podobně vypovídal v pondělí. Vysvětloval, že údajný úplatek měl vyřešit problémy mezi firmami Tatra a Praga, které mezi sebou měly spory kvůli praskajícím nápravám nákladních aut (více čtěte zde).

Právník bývalého ministra Josef Monsport se snažil věrohodnost Sellarsovy výpovědi zpochybnit. Poukázal například na to, že některé podrobnosti ze schůzky líčil Američan jinak u soudu než dříve u čtyř výslechů na policii. Výpovědi obou Američanů před soudem se podle něj také v některých částech lišily. Barták označil Sellarsovu výpověď za lež. „Byl v představenstvu firmy, takže nese odpovědnost za její velmi neuspokojivý finanční stav nebo, chcete-li, totální bankrot a já mám podezření, že i na jejím vytunelování,“ řekl novinářům Barták.

Soud začal rozplétat kauzu Tatra letos 20. ledna

Jak William Cabaniss, tak Duncan Sellars jsou považovaní za klíčové svědky obžaloby v kauze Tatra. V celé obžalobě jsou jejich výpovědi jedinými hmatatelnými důkazy proti Bartákovi. „Pokud soud vyslechne oba svědky ze Spojených států, nemělo by nic bránit vynesení rozsudku během týdnů. Ale Barták se pokusí navrhnout ještě zhruba 20 svědků, což by celý proces protáhlo. Záleží na soudu, zdali toto připustí,“ uvedl již dříve redaktor Jiří Hynek.

Martin Barták u soudu
Zdroj: ČT24/ČTK

Barták převzal ministerstvo obrany po Vlastě Parkanové, které předtím dělal náměstka. V letech 2009 až 2010 vykonával vedle funkce ministra také funkci místopředsedy vlády. V případě prokázání viny mu hrozí od pěti do dvanácti let vězení.

V kauze bývalého ministra obrany Martina Bartáka je obviněn i jeho známý, zbrojař Michal Smrž. Majitel zbrojařské firmy MPI Group se údajně zase pokusil o podvod, když se snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv a kontakty na představitele českého ministerstva obrany i vlády. V lednu 2008 prý sliboval šéfovi Tatry Kopřivnice Ronaldu Adamsovi zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů. Rovněž Smrž vinu popírá a obžalobu označuje mimo jiné za naprostý nesmysl a účelově vystavěnou konstrukci.