Poslanci či senátoři by mohli přijít o plat starosty – některým se to nelíbí

Praha – Čtveřice hejtmanů ČSSD, kteří jsou zároveň poslanci, předložila k vnitrostranické diskuzi návrh, který má zamezit kumulaci funkcí. Chtějí proto zavést klouzavý mandát poslance. Poslanecký mandát by podle nich neměl být slučitelný s výkonem funkce ministra, hejtmana, starosty nebo primátora. Zároveň počítají s tím, že by poslanci nebo senátoři, kteří jsou současně placenými členy zastupitelstev nebo obcí, dostávali jen jeden plat. Takových senátorů je teď 18, zhruba polovina je však proti návrhu. Argumentují hlavně tím, že za práci má člověk dostat zaplaceno.

Události: Části senátorů se nelíbí, že by přišli o plat starosty (zdroj: ČT24)

Návrh čtveřice hejtmanů nezavádí přísnou neslučitelnost těchto funkcí, politici by tak i nadále mohli být např. senátorem a zároveň starostou – dostali by ale jen jeden plat, a to ten vyšší. Plat uvolněného starosty a primátora se skládá z několika položek. Ten základní je letos přes 27 tisíc korun. K tomu se připočítává ještě různě vysoký příplatek podle velikosti města. Senátor má základní plat skoro 56 tisíc bez příplatků. 

Štáb ČT oslovil senátory, kterých by se změna týkala – a čísla ukazují, že je těsná většina z nich proti návrhu: sedm s ním souhlasí, devět senátorů je proti a dva nedokázali odpovědět. Ani v řadách ČSSD není názor jednotný – třeba senátor Jaromír Strnad s jedním platem nesouhlasí. A proti je i senátor a starosta Božího Daru Jan Horník (TOP 09 a STAN) – podle něj by byla řešením přímá volba starostů. Pak by prý lidé jasně ukázali, zda jim dva platy vadí, nebo ne. 

To senátor a starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) by změnu zákona podpořil: „Je to rozumný návrh a je to i pozitivní signál vůči veřejnosti.“ Také Kunčar pobírá dva platy, jeden ale dává na dobročinné účely.   

Kvůli klouzavému poslaneckému mandátu nutná změna ústavy

Vedle jednoho platu chce čtveřice hejtmanů zavést také klouzavý mandát poslance. „Jestliže byl poslanec jmenován členem vlády nebo zvolen hejtmanem nebo starostou nebo primátorem, jeho mandát nezaniká, ale po dobu výkonu funkce člena vlády nebo hejtmana nebo starosty nebo primátora jej člen vlády nebo hejtman nebo starosta nebo primátor neuplatňuje. Mandát vykonává příslušný náhradník,“ stojí v návrhu. 

Klouzavý mandát má podle čtveřice politiků také tu výhodu, že pokud některá strana odejde z koalice, umožní jejím čelným politikům, kteří byli ve vládě, aby se vrátili do dolní komory. Senátorů se klouzavý mandát týkat nemá, protože vláda je odpovědná vůči sněmovně. Kvůli zavedení klouzavého mandátu by se však musela měnit ústava i jednací řád sněmovny. 

Návrhy předložili jihomoravský hejtman Michal Hašek, karlovarský Josef Novotný, jihočeský Jiří Zimola a hejman Vysočiny Jiří Běhounek. Tito politici působící zároveň jako poslanci i hejtmani – podle nařízení ústředního výkonného výboru strany se měli do půl roku od voleb do sněmovny rozhodnout, kterou funkci si ponechají. Jenže s výjimkou Zimoly nechávají své rozhodnutí až na poslední chvíli, už několik měsíců kvůli tomu čelí vnitrostranické kritice.