Krizový štáb požaduje po Babišovi sanaci zdravotnictví

Praha - Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů znovu přišel s konstatováním, že české zdravotnictví se nachází v hluboké finanční krizi, a obrátil se s výzvou na ministra financí Andreje Babiše (ANO 2011), aby splnil slib vlády kompenzovat ze státního rozpočtu výpadek zdrojů po zrušení stokorunových poplatků v nemocnicích. V minulém roce podle krizového štábu činila ztráta v hospodaření všech nemocnic tři miliardy, třetině zařízení prý hrozí krach.

„Krizový štáb podpořil kroky ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a požaduje, aby byla splněna koaliční dohoda a naplněno programové prohlášení vlády. Chceme kvalitní zdravotnictví, zaplacené lidi a chceme pacienty, kteří dostávají péči na úrovni jednadvacátého století,“ prohlásila předsedkyně Odborářského svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Představitelé krizového štábu deklarovali, že nemocnice se dostávají postupně do dluhů vůči svým dodavatelům. Na tíživé situaci se kromě výpadku příjmu ze zdravotnických poplatků podepsalo také zvýšení DPH a devalvace koruny. Předseda Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Eduard Sohlich uvedl, že nemocnice už nemají žádné vnitřní rezervy, propadají se do vnitřního dluhu a prodlužují splatnost dodavatelům. „Pokud situace nebude napravena, blíží se krachy nemocnic,“ tvrdí Solich.

Předseda Svazu pacientů Luboš Olejár směrem k ministrovi financí Andreji Babišovi: „Přestaňte si s námi hrát. Přestaňte nás pacienty brát za rukojmí, nestojí vám to za to. Nikdy jsme nepředpokládali, že hnutí ANO, které dostalo hlasy od mnoha pacientů i našich členů, bude proti nám.“

Babiš opakovaně řekl, že by stát neměl navyšovat peníze pro zdravotnictví, dokud nebude utrácení v resortu transparentnější. Zdravotnictví považuje za černou díru, poukazuje na předražené nákupy drahých přístrojů a špatnou lékovou politiku. „Není pravdou, co říká ministr financí… Nejlepší by bylo, kdyby si na ministerstvu financí přečetli nějakou analýzu Ústavu pro zdravotnickou statistiku, které vycházejí dost často. Tam je popsáno vše, kam peníze jdou,“ řekl České televizi bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Němeček předložil vládě návrh zákona, podle kterého by měla stoupnout měsíční platba za šest milionů státních pojištěnců ze 787 na 845 korun. Zdravotnictví by tak letos získalo navíc 2,1 miliardy, podle návrhu by měly pojišťovny navýšit nemocnicím platbu za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného stokorunového poplatku za hospitalizaci. Vláda debatu o navýšení odvodů za státní pojištěnce minulý týden přerušila. „Z hlediska dlouhodobého je neudržitelné jen do zdravotnictví přilévat peníze z rozpočtu. Je v něm celá řada neefektivit, které je třeba odstraňovat, ale jde o běh na dlouhou trať,“ reagoval Němečkův předchůdce.

Mezi ČSSD a ANO se ohledně kompenzace poplatků a hospodaření ve zdravotnictví rozhořel koaliční spor. Sociální demokracie trvá na vládním přijetí zákona, kterým se zvýší platby za státní pojištěnce, a to nejpozději v polovině letošního roku. Podle Babiše by ale pacienti neměli být bráni jako rukojmí, když byly ve zdravotnictví v minulosti uzavřeny mnohé podezřelé smlouvy a zakázky. „Pokud jsme se dohodli na tom, že vláda vykompenzuje poplatky v nemocnicích a zrušené poplatky u lékaře v lékárnách, pak je nutné zvýšit platby za státní pojištěnce,“ řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka.

  • Zrušení stokorunového poplatku za pobyt v nemocnici znamená pro zdravotnická zařízení výpadek 2 miliardy ročně.
  • Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček přišel s plánem na řešení problému navýšením příspěvků za státního pojištěnce, které pojišťovny posílají nemocnicím, a to ze současných 787 korun na 845 korun.
  • Jakmile vláda vyřeší výpadek pro letošní rok, měla by začít přemýšlet o roce 2015. Přestane se totiž platit 30 korun v nemocniční ambulanci, u lékaře a v lékárně. Zachován zůstane pouze zdravotnický poplatek 90 korun za ošetření na pohotovosti.
Vydáno pod