Brabec odvolal ředitele Národního parku Šumava

Praha – Ke konci dubna končí na postu ředitele Národního parku Šumava Jiří Mánek. Odvolal ho ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Mánek, který nastoupil do funkce v létě 2012, čelil kritice především ze strany ekologů. Naopak podporu mu vyjadřovali starostové většiny místních obcí. Podle Brabce se jejich názory na správu parku odlišují. V dohledné době bude na post ředitele vypsán konkurz, do té doby byl vedením pověřen Pavel Hubený. Brabec dnes také představil přechodný plán péče NP Šumava. Bezzásahová zóna podle něj bude dosahovat 23 procent rozlohy parku.

Ministr životního prostředí uvedl, že se názory Mánka a ministerstva na směřování parku lišily. „Naše názory na směřování a strategii vedení národního parku se liší. Netajil jsem se tím, že se mi některé kroky nelíbily,“ konstatoval. Podle Mánka se na ukončení pracovního poměru dohodli v přátelském duchu. Jsou tam některé drobné nuance, kdy vnímáme správu území trošičku jinak, a já to naprosto respektuji,„ reagoval Mánek. Je prý rád, že mohl dokončit plán péče. O tom, zda je Hubený správným nástupcem, Brabec nechtěl spekulovat. “Ani toto nemusí být konečné řešení. Potřebuji situaci stabilizovat a věřím, že se mi to podaří," poznamenal.

Mánka jmenoval do funkce v létě 2012 exministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Vědci a ekologové už při nástupu Mánka poukazovali na to, že z parku odešli odborníci a nahradili je lidé s vazbou na ODS. Sám Mánek byl dříve členem této strany. Mánek uvedl, že za výsledky své práce si stojí. Národní park podle svých slov ekonomicky stabilizoval, zavedl desítky projektů na podporu turistiky a zbavil Šumavu kůrovcové kalamity. Podle ekologů ale opakovaně porušoval zákony, například tím, že prosadil kácení v nejcennějších částech parku, například oblasti Ptačího potoka v Modravských slatích.

Chalupská slať na Šumavě
Zdroj: David Veis/ČTK

Plán péče je schválen jen do roku 2017

Mánek byl odvolán poté, co se dokončil plán péče národního parku. Strategický dokument musela správa parku po Brabcově nástupu do funkce přepracovat, kritizovala ho řada odborníků.  „Plán péče se nevěnoval primárně ochraně přírody, kladl velký důraz na rozvoj regionu, na rozvoj obcí, v podstatě umožňoval řadu developerských aktivit,“ podotkl Jaroslav Vrba, člen Stínové vědecké rady NP Šumava.

Brabec dnes materiál, který je schválen na zkrácené období 2014 až 2017, představil. „Jsme přesvědčeni, že dává jasná pravidla pro správu území a management jednotlivých zón (…), rozvoj obcí a podmínky pro turismus a mezinárodní spolupráci,“ konstatoval. Plán stanovuje devět typů péče v jednotlivých zónách. „Bezzásahová oblast, tedy plochy ponechané samovolnému vývoji, dosahuje celkem 23 procent národního parku,“ dodal Brabec.

  • „Plán péče je základní koncepční a strategický dokument pro správu Národního parku Šumava, pro který je tento dokument závazný. Je to jasné vodítko k tomu, jak kde spravovat území ve vztahu k předmětům ochrany, které se na území národního parku nacházejí,“ podotkl odvolaný ředitel Jiří Mánek.

Brabec zdůraznil i jedinečnosti přírodních úkazů na Šumavě, neopomněl ale připomenout, že patří také lidem. „Tam, kde to nebude v příkrém rozporu se zájmy na ochranu, chceme Šumavu zpřístupnit šetrnému turismu a ukázat lidem, jak je krásná,“ poznamenal. Jsme přesvědčeni, že je možné najít kompromis mezi hlavním posláním NP, kterým je logicky především ochrana přírody, a zájmem obyvatel, kteří tam žijí," uvedl ministr. Nový plán péče je prý přesnější než ten předchozí nejen v oblastech ochrany přírody, ale také v otázce veřejného využití parku.

Mánek je stejně jako obce a někteří politici přesvědčen, že Šumava potřebuje jasný zákon s konkrétními a srozumitelnými pravidly. Ministr ale dává přednost novele zákona o ochraně přírody a krajiny s jasnějšími pravidly pro všechny národní parky v ČR. Až pak má vzniknout zvláštní zákon pro Šumavu. Diskutované rozdělení šumavského parku na zóny chce schválit zvlášť vyhláškou do poloviny příštího roku a až poté nový zákon o Šumavě.