Ministerstvo dostalo kvůli razii v mešitě nótu z indonéské ambasády

Praha - Indonéské velvyslanectví předalo českému ministerstvu zahraničí diplomatickou nótu, která se týká pátečního zásahu policie v mešitě v centru Prahy. Velvyslanectví poukazuje na ustanovení vídeňské úmluvy o diplomatických stycích, které zajišťuje imunitu diplomatů. Tajemník indonéské ambasády, který byl přímým účastníkem zásahu, kritizoval nesmlouvavý postup ozbrojených policistů. Zástupci ambasády byli z mešity údajně propuštěni až po necelé hodině, přestože se chtěli prokázat diplomatickými dokumenty.

„My se tou věcí budeme samozřejmě dále zabývat se vší vážností, která jí náleží,“ uvedl David Frous z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Na zásah policie si stěžovala řada přímých účastníků. Policisté podle nich narušili hlavní páteční modlitbu, která má pro muslimy zvláštní význam a scházejí se při ní v mešitě. Uvnitř bylo kolem stovky lidí. Část z nich si například stěžovala, že s nimi policisté nekomunikovali a chtěli, aby zůstali na zemi. „Policie nás zajistila a lustrovala. Pořád jsme dostávali pokyn, abychom měli hlavu dole,“ popisoval zásah jeden ze svědků.

Policie v pátek zasahovala v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. Po zásahu obvinila pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy, hrozí mu až deset let vězení. Muž je podezřelý, že v Česku zajistil vydání a distribuoval knihu šířící rasismus.

Události, komentáře k zásahu v pražské mešitě (zdroj: ČT24)

Orientalista: Zatýkat vydavatele dva roky po vydání knihy je „hodně divné“

Název knihy, kvůli které byl muž obviněn, nechce ÚOOZ po dohodě se státním zastupitelstvím upřesňovat. Podle informací médií mohl zásah souviset s knihou Základy tauhídu – Islámský koncept Boha. Knihu napsal Bilal Philips, který je podle Bronislava Ostřanského z Oddělení Blízkého východu Orientálního ústavu Akademie ČR renomovaným teologem, zároveň je ale také radikál.

Bronislav Ostřanský, Oddělení Blízkého východu Orientálního ústavu Akademie věd ČR: „Nezdá se mi, že by byl obsah knihy natolik nebezpečný, aby kvůli němu musela zasahovat policie v modlitebně.“ 

„Můžeme ho právem obviňovat z mnoha věcí, například ze schvalování sebevražedných atentátů, nikoli však v souvislosti s knihou Základy tauhídu, ta má poněkud jiný obsah,“ podotkl. Kniha je podle něj velmi rigidním textem. „Nezdá se mi však, že by byl natolik nebezpečný, aby kvůli němu musela zasahovat policie v modlitebně,“ dodal Ostřanský. Podle něj už v Česku vyšly mnohem kontroverznější knihy. Fakt, že by dva roky po vydání knihy chtěla policie zatknout jejího vydavatele, označil Ostřanský za „hodně divný“.

Vydáno pod