ZRESTARTujte odložené věci v obchodě, dostanou nový smysl

Praha - Česká asociace Streetwork otevírá v Biskupské ulici v Praze dobročinný obchod tzv. Restart Shop. Je to obchod s darovaným zbožím na podporu mládeže. Restart Shop bude taky provozovat tréninková pracovní místa pro mladé lidi. Vychází z modelu britských Charity shopů. Jejich prostřednictvím mohou lidé podporovat sociální služby.

Lidé mohou do obchodu nosit nepotřebné věci a dát jim tak nový smysl. Všechny dary jsou určeny výhradně k prodeji. Zisk z Restart Shopu v Praze pak půjde na podporu nízkoprahových klubů pro mládež. „Nízkoprahový klub pro mládež je služba určená dětem a mládeži, které se ocitly v obtížné životní situaci, mají problémy v rodině, ve škole, najít si zaměstnání, nebo se nedokáží ve složitém světě správně zorientovat,“ říká organizace o cíli podpory.   

Martina Zikmundová z asociace Streetwork navíc dodává, že Restart Shop bude i startovacím místem pro ty mladé lidi, kteří nemůžou sehnat práci – ať už kvůli nedokončenému vzdělání, nebo třeba kvůli neochotě zaměstnat mladé lidi zcela bez zkušeností. Přímo v obchodě si takoví lidé vyzkouší prodávat nebo se o zboží také starat – vyprat jej nebo třeba vyžehlit a ocenit.

Co přinést, a co naopak nenosit?

Projekt může podpořit každý, kdo má doma oblečení, které už nenosí, kabelku, která už vyšla z módy, nepotřebná vodítka pro psy, bižuterii nebo funkční drobnou elektroniku… V obchodě přijímají také sportovní vybavení, staré knihy nebo hračky, zkrátka všechno, co je ještě zachovalé a funkční, ale majiteli už nepřináší žádný užitek. Pokud doma nic takového nemáte, můžete ve svém okolí uspořádat sbírku věcí a i tak pomoci. 

Do Restart Shopu naopak nenoste nic, co je poškozené nebo špinavé – zkrátka nic, co by si nikdo nekoupil. Dobročinný obchod také nepřijímá k prodeji alkohol, cigarety, potraviny nebo větší rozměrné věci. 

Studio 6: Restart Shop pomáhá mladým lidem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod