Osmiletý Kevin, poslední oběť železné opony

Praha - Přesně před 25 lety, v noci 15. května 1989 poblíž hraničního přechodu Strážný na hranici mezi Československem a Západním Německem, zemřel osmiletý chlapec z bývalé DDR Kevin Strecker. Podle šetření Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu byl na státní hranici střežené Pohraniční stráží poslední obětí železné opony.

On sám však ke svému osudu nepřispěl. Jak uvádí Ústav pro studium totalitních režimů, „vzhledem ke svému věku nebyl hybatelem událostí, které přivedly skupinu občanů Německé demokratické republiky k pokusu překročit hranici“. Nezastřelili ho ani vojáci - zemřel po nehodě automobilu blízkých, ve kterém se pokoušeli vkročit na Západ. 

V autě seděl 29letý Uwe Hansel, který řídil vozidlo Volha 24, jeho 28letá družka Heidrun Streckerová se svými čtyřmi dětmi (desetiletým Marcem, osmiletým Kevinem, třiapůlletým Stevenem a ani ne dvouletým Dustym). Spolu s nimi jel i Uweho mladší nevlastní bratr Mirko Röwer (25 let), který na cestu přispěl z prodeje svého auta. Všichni pocházeli z Berlína, doplnil Pavel Vaněk z Archivu bezpečnostních složek. 

Do tehdejšího Československa přijeli 11. května 1989 přes hraniční přechod Cínovec. Cestovali s vypůjčeným obytným přívěsem. Poté navštívili Prahu, přespali u Karlových Varů a 14. května se ubytovali v autokempu Babylon u Domažlic, který leží poblíž silnice na Českou Kubici a Folmavu. 

Rodina zjišťovala, kde bude přechod nejsnažší

Na Folmavě se pak pokusili zjistit, jak vypadá hraniční závora. To se jim nepodařilo, navíc když se přiblížili k hraničnímu pásmu, pohraničníci je legitimovali. Na závoru se zaměřili v souvislosti s hlášením západoberlínského rádia o trabantu, který podjel hraniční závoru. Přitom si však utrhl střechu. 

Rodina se pak ještě vypravila zmapovat situaci v Železné Rudě, ale ani tam se jim nepodařilo zahlédnout závoru. Nakonec se rozhodli, že zkusí přejet přes přechod Strážný. Zdálo se jim totiž, že je tady minimální provoz. 

Předpokládali však, že závora ve Strážném je plastová, nejvýše dřevěná. Jediným bezpečnostním opatřením tedy bylo, že se všichni snažili dostat co nejníže, aby je nezasáhla. Při srážce došlo k odtržení střechy volhy a vůz se po necelých 100 metrech ocitl pravými koly v příkopu a zastavil se.

Osmiletého Kevina usmrtil náraz do hlavy, desetiletý Marc byl vážně zraněn, stejně jako Heidrun Streckerová. Od státní hranice se Západním Německem je však ještě dělil nejméně kilometr vzdušnou čarou. Zranění byli převezeni do nemocnice a oba muži byli zadrženi pohraničníky.

Úryvek z dokumentace Ústav pro studium totalitních režimů 

„Příběh tragické smrti Kevina Streckera nám i dnes klade důležitou otázku, do jaké míry můžeme rozhodovat za své děti a upřednostnit svou osobní svobodu před ohrožením života jiného člověka.“