Rok od čtyřnásobné vraždy: Dahlgren stále bojuje proti svému vydání

Brno/Alexandria – Ani po roce od vraždy čtyřčlenné rodiny v Brně-Ivanovicích se česká justice neposunula k potrestání pachatele. Jediným podezřelým je bratranec zavražděné ženy Kevin Dahlgren, který ale uprchl do USA. České ministerstvo spravedlnosti se od té doby snaží o jeho vydání – zatím neúspěšně. Dahlgrenovi obhájci totiž extradiční řízení zdržují.

Přesně před rokem byla rozlehlá vila v Brně-Ivanovicích obehnaná policejními páskami a v obležení kriminalistů, kteří začali odkrývat okolnosti rodinné tragédie. Uvnitř objevili čtyři těla - manželů Veroniky a Martina a jejich synů Filipa a Davida.

V domě chyběl jen Veroničin bratranec Kevin Dahlgren, který k rodině přicestoval z USA na prázdniny. Po brutální vraždě z Brna odjel taxíkem na vídeňské letiště, odtud odletěl do Washingtonu. Všechny důkazy podle kriminalistů ukazují právě na Dahlgrena. „V tuto chvíli nepracujeme s žádnou jinou variantou. Není pravděpodobné, že by se toho skutku dopustil někdo jiný než obviněný,“ okomentovala současný stav vyšetřování mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Dahlgrenovo vydání se může táhnout roky

Kriminalisté okamžitě požádali americkou stranu o mladíkovo vydání. Vyšetřování už ukončili, teď jim nezbývá než čekat na výsledek extradičního řízení. Aktuálně se soud v americké Virginii zabývá stížností Dahlgrenových obhájců na jeho pobyt ve vazbě a de facto i na rozhodnutí soudu z loňského září, podle něhož mohou Spojené státy Dahlgrena vydat do České republiky.

Obhajoba se totiž snaží dosáhnout toho, aby bylo Dahlgrenovo zadržení v USA označeno za nezákonné, a tím i následná vazba a vydávací proces. Otázku viny americký soud neřeší, rozhoduje pouze o tom, zda je žádost o vydání oprávněná. O případném vydání rozhodne až americký ministr zahraničí.

I kdyby se Dahlgrena rozhodl nevydat, případ by přesto skončil u soudu. „V Česku by proběhlo soudní řízení. Pokud by byl rozsudek odsuzující, tak by nemohl být vykonán do doby, než by byl pan Dahlgren zadržen a dopraven na území ČR,“ popsal český obhájce Kevina Dahlgrena Richard Špíšek. Zadržet by ho ale bylo možné jen v případě, že by vycestoval do Evropy, kde by na něj byl vydán evropský zatykač. Jinými slovy - pokud by neopustil USA, zůstal by mladík na svobodě.

Jak postupuje řízení o Dahlgrenově vydání? (zdroj: ČT24)

Jsem nevinný, opakuje Dahlgren

Dahlgren celou dobu popírá, že by rodinu zavraždil. Tvrdí, že si šel zaběhat a příbuzné, u nichž asi tři týdny bydlel, při návratu našel mrtvé. Pak údajně ve zmatku uprchl.

Pravděpodobný sled událostí v den vraždy

6:40 - Veronika telefonovala do školy, ve kterém učila, s tím, že kvůli silným bolestem hlavy ten den do práce nepřijde.

8:00 - Přesně v osm hodin se zastavily hodinky na těle dvou obětí - manželů Veroniky a Martina. Policisté proto usuzují, že pár zemřel jako první.

8:00 - 12:00 - Dopoledne byl zavražděn také jejich starší syn Filip. Dahlgren si napsal několik SMS zpráv s nejmladší obětí – Davidem. Podle jeho spolužáků se domlouvali, že si odpoledne půjdou zaběhat.

8:33 - Dahlgren napsal známému zavražděné rodiny SMS zprávu s tím, že se možná vrátí do USA.

krátce před 9:00 - U domu se objevila pošťačka. Na první zazvonění nikdo neotevřel, tak to zkusila podruhé. O chvíli později se ve dveřích objevil Kevin Dahlgren, aby poštu převzal. Žena kriminalistům vypověděla, že působil rozrušeně.

cca 10:30 - Američan v SMS zprávě zrušil výuku angličtiny s tím, že odjíždí do USA.

cca 11:00 - V jedenáct se dveře do domu otevřely podruhé - to když dovnitř vešla paní na úklid. Domácnost chodila pravidelně uklízet vždy ve středu. Tentokrát ale stihla vejít jen do předsíně, kde se srazila s Dahlgrenem. Okamžitě ji poslal pryč. Žena odešla, aniž by tušila, co se uvnitř odehrává.

12:30 - 13:00 - Nejmladší David dorazil domů ze školy okolo půl jedné. Soused  pak slyšel hlasitý mužský výkřik. Tehdy poslední člen rodiny pravděpodobně zemřel.

13:00 - 15:00 - Těla tří obětí pak vrah přesunul do kůlny, kde se je pokusil zapálit. Doutnající oheň pozdě odpoledne upoutal pozornost sousedů. Chtěli jej uhasit, v tu chvíli našli těla zavražděných.

cca 15:00 - Dahlgren opustil dům a autobusem se přesunul z Brna-Ivanovic do centra města. Odsud se nechal taxíkem odvézt na vídeňské letiště.