Vztah mladých Čechů k EU? Větší skepse zní už jen z Maďarska a Kypru

Brusel – Sedm z deseti mladých Evropanů si myslí, že členství v EU je výhoda. Vyplývá to z průzkumu mezi mladými lidmi (16–30 let), který zorganizoval Evropský parlament. Česká mládež už ale tak nadšená není, jako silnou stránku vidí členství v Unii jen 56 %, což je skoro nejméně v celé Unii.

Členství v EU je v globalizovaném světě výhodou, uvedlo v průzkumu pro Evropský parlament 70 % respondentů ze všech členských zemí ve věku 16–30 let. Výsledky jen za Českou republiku ovšem ukazují, že tuzemsko patří spíše k zemím, kde mládež členství v Unii za tak významné nepovažuje. Jako výhodu vidí příslušnost Česka k Unii jen 56 % mladých Čechů. Méně věří EU už jen mladí Maďaři a Kypřané.

Kompletní výsledky průzkumu si prohlédněte ZDE

Relativně kriticky se stavěli k Evropské unii a především k Evropskému parlamentu, do kterého budeme volit už tento víkend, také studenti, kteří se zúčastnili literární soutěže k eurovolbám a k 10. výročí vstupu do Unie. Soutěž pořádaly regionální Deníky ve spolupráci se zastoupením Evropské komise a Úřadem vlády ČR. 

Evropský parlament středoškoláci většinou popisovali jako luxusní „zašívárnu“ – a kritičtí byli i k práci europoslanců. Prý berou vysoké platy, aniž by byl vidět výkon. Bohdan Jůza z gymnázia v Ústí nad Orlicí proto politikům v Bruselu ve svém příspěvku radil: „Kdybych se měl já vcítit do kůže europoslance, rozhodně bych se snažil změnit názor obyvatel naší republiky na sebe a na své kolegy. Pokusil bych se zviditelnit svou práci, dokázat její význam a získat si důvěru v domovské zemi.“ 

Výhoda? Cestování a studium v zahraničí…

Pokud ale jmenovali studenti v literární soutěži nějakou výhodu, která plyne z členství v Unii, pak nejčastěji podle porotkyně a publicistky Lídy Rakušanové zaznívala možnost volně cestovat a poznávat život za hranicemi. Podle průzkumu Eurobarometr by si dokonce 40 % mladých Čechů dokázalo představit, že by v cizině studovali nebo pracovali. 

Příležitost zahraničního studia využil i účastník programu Erasmus Marek Vojnar. Dnes soudí, že si na sebe mladí Evropané díky možnosti vzdělávání v cizí zemi lépe zvykají. „Jsme už multikulturní, nemáme takové předsudky jako kdysi. Když poznáme jiné kultury, zjistíme, že jsme všichni stejní,“ řekl ve speciální debatě Uvnitř Evropy, kterou ČT24 vysílala ve středu večer přímo z Bruselu. Sám nicméně vnímá, že na Západě berou české studenty stále ještě jako studenty z bývalého východního bloku. „Možná to je ale jen můj úsudek. Nejsme střední Evropa, je to pořád ještě východ,“ připustil.

Rozcestí nebývá cílem

Vítěz literární soutěže Naše Evropa – Jakub Černý, Gymnázium J. A. Komenského Nové Strašecí:

„Evropská unie… To je taková stará parta výletníků – mimochodem dost nesourodá skupinka – kteří se v padesátých letech dvacátého století vydali na společnou pouť vstříc lepším a bezpečnějším zítřkům. Postupně se tahle partička rozrůstala – cesta k zářnější budoucnosti zněla dobře – a zvyšovaly se její ambice posouvající cíl dál a dál. Avšak co hlava, to jiný směr a jiný cíl. Nyní stojíme na rozcestí a dohadujeme se, kam dál, jestli pokračovat, či zdali se raději nevrátit. (Vydat se cestou užší spolupráce k postupné federalizaci, nebo se vrátit k pouhopouhé obchodní spolupráci?) Jisté je jediné – rozcestí nebývá cílem.“

Lidská práva a svoboda slova v popředí

V průzkumu Eurobarometr se česká mládež shodla na tom, že Evropský parlament by měl dohlížet především na ochranu lidských práv a svobodu slova. Důležité je pro ně i to, aby se Brusel zasadil o rovnost práv mezi ženami a muži. Nejméně mladých Čechů si pak myslí, že Evropský parlament by měl prosazovat zrušení trestu smrti v celém světě nebo že by se měl více starat o ochranu menšin. 

Evropské volby 2014 - Uvnitř Evropy (zdroj: ČT24)