Lesy ČR: Hrozba miliardové arbitráže byla podle policie velkým podvodem

Praha – Až o dvanáct miliard korun se podle protikorupční policie pokusili připravit státní podnik Lesy ČR a také stát tři muži v rámci dvou smluv o poskytování poradenské činnosti a rekonstrukci infrastruktury ICT. Policisté začali trojici stíhat pro pokus o podvod. Pokud vyšetřovatelé podvod prokážou, hrozí obviněným až deset let vězení.

Základem žádosti o dvanáct miliard korun byly smlouvy z roku 2007 o poskytování poradenské činnosti a rekonstrukci infrastruktury IT. Lesy ČR je podle závěrů kriminalistů Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) nikdy neuzavřely – k tomu ovšem nesloužily. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje měly posloužit jako záminka k uplatnění fiktivní pohledávky 221 milionů korun. Její vyplacení státní podnik odmítl, a tak společnost WIC, která vystupovala jako vlastník údajných pohledávek za Lesy ČR, podala na ministerstvo financí tzv. „oznámení o existenci sporu“. V souvislosti s údajně nesplacenou pohledávkou chtěla také náhradu za zmaření investice ve výši 12 miliard korun.

Představitelé státních lesů od počátku tvrdili, že státní podnik s firmou WIC nikdy nebyly v žádném smluvním vztahu. To nakonec potvrdili i kriminalisté ÚOKFK – ti kvalifikovali snahu získat stamiliony od lesní správy a poté i miliardy od státu jako pokus o trestný čin podvodu. Obvinili z něj tři muže, z nichž jeden je bývalým zaměstnancem s. p. Lesy ČR. O zahájení stíhání informoval mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Trestní stíhání všech osob probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody až na deset let. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.