Příští týden se na dva měsíce uzavře sjezd z D1 na Jihlavu

Od úterý 3. června do 25. července uzavřou silničáři sjezd z dálnice D1 na 112. kilometru na Jihlavu. Budou odstraňovat původní povrch vozovky a pokládat nový. Objízdná trasa povede přes následující sjezd na Velký Beranov. Policie čeká, že kvůli tomu podstatně zhoustne doprava v centru Jihlavy.

Objízdé varianty:

  • přes následující sjezd na Velký Beranov (exit 119)
  • sjet dříve na 104. kilometru u Větrného Jeníkova

Ministerstvo dopravy doporučuje druhou variantu, tedy sjet dříve, hlavně řidičům osobních vozidel. „Máme z toho obavy. Způsobí to dopravní problémy na tranzitu městem,“ uvedla mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Sjezd na 112. kilometru umožňuje dopravě napojení na obchvat kolem Jihlavy. Podle předpokladu bude po jeho uzavření sjíždět většina aut ve Velkém Beranově a zahustí dopravu v Brněnské ulici směrem ke znojemskému mostu. Pokud řidiči sjedou z D1 už ve Větrném Jeníkově, dostanou se po silnicích nižších tříd do té části Jihlavy, jejíž průjezdnost ztěžuje uzavírka mostu v Pražské ulici.

Vybourání staré vozovky a pokládka nové s cementobetonovým krytem zabere stavbařům zhruba měsíc. Více než dvacet dnů si ale vyžádá zrání betonu.

Podle ministerstva práce na úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou postupují podle harmonogramu. Koncem července by měl mít pravý jízdní pás ve směru na Brno kompletně nový povrch a měl by být celkově širší. Po skončení těchto prací převedou silničáři provoz na tuto část dálnice, otevře se sjezd na Jihlavu a zprovozní nájezdy od Jihlavy a Havlíčkova Brodu na dálnici ve směru na Brno. Následně se práce přesunou do opačného směru komunikace.

Nejvytíženější dálnice v zemi je deset let za svojí životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun. Vloni se začalo s modernizací první čtveřice úseků mezi Šternovem a Psáři, Loktem a Hořicemi, Lhotkou a Velkou Bíteší a mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. Na opravované i nově stavěné úseky se počítá s využitím peněz z EU.