Telička: Minulost v KSČ ani lobbing nepřekáží funkci eurokomisaře

Praha – Komunistická ideologie mu prý nebyla nikterak blízká, a když vstoupil do KSČ, bylo to spíše v důsledku prostředí, které ho formovalo. Své členství teď považuje za největší životní chybu. Nově zvolený europoslanec za ANO 2011 Pavel Telička ovšem nevidí důvod, proč by ho měla pro práci eurokomisaře jeho minulost diskvalifikovat. Uvedl to v Interview ČT24. Ostatně jako jediný z poteciálních kandidátů eurokomisaře už jednou „grilováním“ v Evropském parlamentu prošel a v následném hodnocení se prý neobjevila žádná připomínka. Telička odmítá i výtky, že v Bruselu působil jako lobbista - lobbování se prý nevyhnula ani řada dalších včetně Pavla Mertlíka.

Pavel Telička v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Komunistická minulost v Evropské komisi zas tak velkou roli nehraje

„My tady už navenek komentujeme své případné kandidáty způsobem, který snižuje jejich váhu. Ani slovem jsem se neotřel ani o paní Roithovou, ani o pana Mertlíka, myslím, že je to velmi nešťastné,“ prohlásil Telička. Sám přiznal, že své členství v KSČ považuje za největší životní chybu. O Zuzaně Roithové se mluví jako o kandidátce lidovců na post eurokomisařky, Pavla Mertlíka zas navrhují sociální demokraté.

Pro případnou výtku, zda ho jeho minulost nediskvalifikuje pro práci eurokomisaře, se vrátil ke slyšení v Evropském parlamentu před lety: „Byť ty otázky padaly, a zcela legitimně padaly, tato skutečnost mě tehdy nediskvalifikovala. Myslím, že to není to zásadní při vědomí, kdo dnes sedí mezi komisaři, nebo kým byl v minulosti třeba předseda Evropské komise.“ Tím narážel na skutečnost, že současný předseda Evropské komise José Manuel Barroso se za svých studentských let angažoval ve Federaci studentů marxistů-leninistů. Později se dokonce stal předsedou krajně levicové a maoistické Portugalské komunistické strany pracujících - Revolučního hnutí strany proletariátu.

Telička k minulosti lobbisty: Mám reputaci profesionála

Pavel Telička v minulosti působil v Bruselu také jako lobbista, což mu podle kritků může cestu do Evropské komise výrazně zkomplikovat. Místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka prohlásil, že kvůli tomu Telička „s vysokou pravděpodobností většinou Evropského parlamentu neprojde.“ Lobbistickou minulost považuje za překážku do pozice eurokomisaře i premiér Bohuslav Sobotka.

„Jsem nazýván lobbistou, ale naše podnikání bylo strategické poradenství. Kdybych měl vzít 100 procent naší činnosti, mohlo být lobbování v jednotkách procent,“ reaguje Telička na kritiku. Je přesvědčen, že lobbování se nevyhnula ani řada dalších, ať už z pozice politika, nebo podnikatele, včetně Pavla Mertlíka.

Pavel Telička se zaštiťuje svou osmiletou prací v poradním orgánu Evropské komise pro snižování administrativní zátěže. Už v této pozici mohl výrazně ovlivňovat evropskou legislativu. Klíč ale vidí v dovednosti chovat se profesionálně a soudí, že tato dovednost je součástí jeho reputace i v rámci jeho práce v Evropské komisi, kterou sám považuje za velmi citlivou na jakýkoli střet zájmů. „Mám asi reputaci člověka, který dokáže oddělit své byznys aktivity od jiných povinností, jako jsem to dokázal dosud a nikdy ze strany příslušných orgánů ke mně nebyla jediná připomínka,“ zdůraznil Telička v Interview ČT24.

Pavel Telička (48) - Vystudovaný právník, působil jako diplomat a lobbista. Byl hlavním vyjednávačem členství v EU a po vstupu do Unie se stal prvním českým eurokomisařem. Narodil se ve Washingtonu v rodině diplomata, v roce 1986 absolvoval Právnickou fakultu UK a už téhož roku začal pracovat na MZV. Brzy se zaměřil na problematiku EU. Mimo jiné byl vedoucím delegace pro jednání o přistoupení ČR k EU, náměstkem a poté prvním náměstkem ministra zahraničí (1998-2003), velvyslancem ČR při EU (2003-2004) a nakonec i na půl roku členem evropské komise (2004). Poté začal pracovat jako konzultant v evropských záležitostech, je jednatelem ve firmě BXL Consulting. Před listopadem 1989 byl zhruba dva roky členem KSČ.

zdroj: ČTK

Vydáno pod