Civilní i vojenští letečtí dispečeři nově pod jednou střechou

Praha – V nebi nad Českou republikou dochází ke změnám. Civilní i vojenská letadla totiž začíná navigovat jen jedno centrum, a to Řízení letového provozu. Doteď se o vojenské stroje ve vzduchu starala armáda sama. Ke změně dochází postupně ve všech evropských státech na základě pravidel pro tzv. jednotné nebe. Ty by měly přispět především k větší bezpečnosti provozu.

Armádní a civilní navigátoři dosud řídili letadla odděleně, teď se o navigaci starají společně. Vojenská letadla si hned po startu převezme dispečer, který navádí i ostatní stroje v jeho okolí. Má tak lepší přehled a může lépe najít tu nejkratší trasu.

„Pro bezpečnost letového provozu je lepší, když v dané oblasti má na starost civilní i vojenské lety pouze jeden dispečer a ten to má pod kontrolou,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Vojáci, kteří se přesunuli na centrálu Řízení letového provozu do Jenče, se starají mimo jiné o to, aby otevřeli vojenský prostor civilním letadlům. Právě ten byl dopravním strojům do současnosti uzavřen. I v době, kdy v něm žádný vojenský letoun nebyl. „My jsme po dohodě s armádou zřídili dvě pozice. Ty obsluhuje asi patnáct lidí, profesionálů z armády,“ říká šéf Řízení letového provozu (ŘLP) Jan Klas.

Události: Sloučí se řízení civilních a armádních letadel (zdroj: ČT24)

Vyškolit se na novou roli museli všichni – jak vojáci, tak civilisté. „Všech zhruba 350 lidí se školilo půl roku. Prošli rozsáhlou výukou a pak také cvičením na simulátoru,“ popsal ředitel rozvoje ŘLP Petr Fajtl.

Sloučení navigačních služeb do jednoho centra nejen přispěje k bezpečnosti, ale taky uspoří armádě peníze. „Úspory na provozních nákladech budou zhruba dvacet milionů korun ročně, na těch investičních je to v řádech desítek milionů,“ uvedl zmocněnec ministerstva obrany pro integraci ŘLP Petr Novotný.

Práce navigátorů je jednou z profesí s nejvyšší stresovou zátěží. Jediná chyba totiž může zmařit stovky životů. Třeba jako v roce 2002, kdy se na švýcarsko-německých hranicích srazila dvě dopravní letadla. Nehoda si tehdy vyžádala 71 obětí.

Vydáno pod