Audity na ministerstvu školství objevily chyby za stamiliony

České Budějovice - Auditoři na ministerstvu školství v národních evropských projektech objevili chyby za 220 milionů korun. Prověrky jsou přitom teprve ve čtvrtině. Další nedostatky za zhruba 82 milionů korun odhalily audity ve státních maturitách.

„Na ministerstvu školství jsme našli velký nepořádek, například já sám jsem odhalil přes 3 000 externích smluv, dokonce pro pracovníky ministerstva, kdy ke svému platu za práci, kterou měli ve své náplni, ještě brali dalších 300.000, 500.000, 600.000 korun ročně,“ prohlásil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Vše bude mít zřejmě ještě dohru, nálezy už byly předány právníkům. 

Zároveň byly nalezeny úspory řádově 300 milionů korun. Ty budou ještě letos využity na platy učitelů.

Chládek tak reagoval na dnešní zprávu ministerstva financí. To mimo jiné informovalo, že ministerstva obchodují s firmami bez zaměstnanců nebo v likvidaci. Na šesti ministerstvech spravovaných hnutím ANO nelze z řady důvodů dohledat veřejné zakázky k fakturám za 16 miliard korun. Vyplývá to z výsledků auditu šesti ministerstev. 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že jeho úřad se chystá kvůli špatnému hospodaření podat i trestní oznámení. Důvodem jsou například některé poradenské smlouvy. Konkrétní případy ale neuvedl.