Invalida přišel kvůli exekuci o bydlení. Ústavní soud se ho zastal

Brno – Okolnosti případu nelze vykládat ryze formalisticky, vzkázala svým posledním nálezem ústavní soudkyně Michaela Židlická, která dnes ve funkci po deseti letech končí. Zastala se invalidního důchodce, který kvůli exekuci přišel o družstevní byt. Dluhy se přitom snažil splácet, peníze se ale z exekutorského účtu vracely zpět.

Dluhy za patnáct tisíc nakonec připravily invalidního důchodce Aleše Čtvrtníka z jižních Čech o byt. Dlužná částka byly neuhrazené náklady za exekuce, časem se dluh zvýšil na 19 tisíc. Invalida se snažil své závazky splácet a přes Českou správu sociální zabezpečení (ČSSZ) se mu z důchodu strhávala část peněz, která putovala na uhrazení dluhu. Jenže tam nikdy nedorazila.

Platby se totiž z exekutorského účtu vracely zpět a exekutor tvrdí, že je nikdy neobdržel. Dluh tedy trval. Situace nakonec vyvrcholila tím, že muž přišel o byt, i když ten měl mnohonásobně větší hodnotu, než byla dlužná částka. Tržní hodnota bytu totiž činila více než 1,4 milionu korun. Škodu teď Čtvrtník požaduje po exekutorovi.

Ústavní soudkyně dnes rozhodla, že obecné soudy, které dosud rozhodovaly v neprospěch důchodce, se málo zabývaly okolnostmi případu a jejich rozsudky zrušila. Podle původních verdiktů totiž neměl exekutor povinnost zjišťovat, proč platby od ČSSZ nechodí. Soudkyně Židlická odůvodnila zásah Ústavního soudu tím, že obecné soudy vyložily okolnosti případu ryze formalisticky a nevyžádaly si podklady, které by dokázaly, že důchodce dluhy splácel. I když platby nedorazily tam, kam měly, neměl dlužník možnost ovlivnit, kam jsou peníze posílány.

Okresní soud v Českých Budějovicích musí nyní spor znovu projednat a zvážit, zda exekuce podílu v družstvu byla skutečně přiměřená vymáhané pohledávce. „Ústavní soud má za to, že i exekuce se musí konat způsobem šetrným k tomu povinnému. Jinak samozřejmě obecně platí, že dluhy musí být spláceny, to platí všude na světě a platí to tak od nepaměti,“ řekla soudkyně zpravodajka Michaela Židlická.