VIDEO: Tuna dynamitu poslala k zemi haly OP Prostějov

Prostějov – Areálem zkrachovalého Oděvního podniku (OP) v Prostějově dnes ráno otřásl výbuch tuny dynamitu, který poslal k zemi šest výrobních hal. Prostějov tak přišel o dominantu průmyslové části města, nad níž se šestipatrové budovy podniku tyčily několik desítek let. Z kdysi slavné textilní firmy zůstal stát jen stometrový komín a vstupní budova, kudy tisíce lidí denně mířily do zaměstnání.

Střelmistr Zdeněk Šobíšek z Prahy přiznal, že před akcí byl nervózní. „Moc se mi ulevilo. Dělat životní odstřel, který ještě skoro dobře dopadl, nějaké třísky jsou vždycky, je jedinečné. Myslím si, že bude hodně dlouho trvat, než někdo udělá něco podobného,“ doplnil střelmistr. Šestnáctičlenná skupina chystala odstřel pod jeho vedením tři měsíce.

Kdyby se domy postavily do řady, byly by podle Šobíška 530 metrů dlouhé. „Bylo to náročné, jenom to uchodit při nabíjení. Jsme utahaní jako blbci. Obnášelo to spoustu set vrtů do silně armovaných (vyztužených) sloupů, které někdy nešly ani vrtat a musely se vypalovat. Nabití a odstřel už byla radost, nejhorší byla příprava,“ doplnil Šobíšek, který v oboru pracuje 33 let.

Místní se přišli podívat, mají smíšené pocity

Střelmistři podle něj použili 2 404 neelektrických a 856 elektrických náloží, dohromady 1 193 kilogramů dynamitu. Budovy padly k zemi během chvilky. Kvůli odstřelu byly uzavřeny okolní ulice, na pořádek dohlíželi policisté a hasiči. „Lidé museli být dál. Bylo to potřeba, protože trosky lítaly opravdu na hranici bezpečnostního okruhu,“ řekl velitel dobrovolných hasičů z části města Vrahovice Miroslav Vantuch.

Výrobní haly zkrachovalého OP Prostějov šly k zemi
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Hasiči se také proudy vody snažili zabránit, aby se velký mrak prachu šířil na obydlené oblasti. Na místě zasahovalo šest jednotek s více než 40 hasiči. Odstřel si vyžádal i uzavření rychlostní komunikace R46.

Odstřel sledovala řada lidí, kteří využívali vyvýšená místa v okolí, okna, balkony a střechy blízkých domů. Někteří netajili smíšené pocity. „Fabrika dávala práci tisícům lidí, byl to kus historie města,“ povzdechl si starší muž, který podle svých slov pracoval v bývalém Oděvním podniku léta. 

  • Pádu oděvního gigantu přihlíželo i mnoho bývalých zaměstnanců. V šedesátých letech zaměstnával přes 10 tisíc lidí - v městě nebyl nikdo, kdo by ve firmě nepracoval, nebo tam neměl příbuzné či známé.

Majitelem hlavního areálu zkrachovalého OP v Prostějově se začátkem roku stala společnost Astria Group, která se rozhodla výrobní budovy zbourat. Na části pozemků plánuje stavbu velké výstavní haly, část parcel zřejmě nabídne investorům. O koupi uvažuje i město Prostějov.

Výrobní haly zkrachovalého OP Prostějov šly k zemi
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Konkurz byl na majetek zadluženého OP prohlášen v květnu 2010. Pohledávky vůči Oděvnímu podniku nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o více než dvě miliardy korun. Dostali ale asi jen 400 milionů korun. V dobách, kdy OP provozoval i své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 000 lidí.

Krach podniku má i trestněprávní dohru. Pět bývalých členů představenstva OP bylo nedávno obviněno z předlužení, za což jim v případě uznání viny hrozí až tři roky vězení. Kvůli krachu podniku byl navíc už loni obviněn bývalý manažer OP ze zpronevěry, hrozí mu až deset let.

Politicky pikantní demolice – Stalinův pomník na Letné:

Likvidace pomníku, který měl vydržet na věky, začala už po sedmi letech jeho existence – v roce 1962. Železobetonová konstrukce odolávala tři týdny. Dělníci nejprve sbíječkami odstranili Stalinovu hlavu, aby se po odstřelu nekutálela pražskými ulicemi. Teprve pak přišel na řadu dynamit.

„Střelmistr se musel se vyrovnat s mohutností samotné konstrukce – stavba byla složena ze tří částí - samotné sousoší, podstavec a zázemí, které muselo být zachováno,“ vysvětluje ústřední báňský inspektor Bohuslav Machek.