Policie odmítá platit pokutu za video Nagyové, podá žalobu

Praha - Policejní prezidium se bude bránit správní žalobou proti pokutě 60 000 korun, kterou mu za zveřejnění videa ze zatýkání Jany Nečasové, dříve Nagyové, pravomocně uložil Úřad pro ochranu osobních údajů. Videozáznam poskytl pořadu České televize Otázky Václava Moravce loni v prosinci šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

PODÍVEJTE SE: Záznam zatýkání Jany Nagyové (zdroj: ČT24)

Ochránci dat sankci uložili v dubnu. Odůvodnili ji tím, že policie jako správce osobních údajů nepřijala taková opatření, která by Šlachtovi ve zveřejnění záznamu zabránila. Prezidium se prostřednictvím ministerstva vnitra snažilo rozhodnutí zvrátit rozkladem, předseda úřadu Igor Němec ho ale minulý týden zamítl. „Se zamítnutím rozkladu nesouhlasíme a proti pokutě se budeme bránit i nadále,“ uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Šlachta už dříve prohlásil, že podle svého názoru zákon neporušil. Chtěl prý veřejnosti dokázat, že při zatýkání Nagyové se nestaly žádné excesy. Úřad ale poukázal na to, že policisté musí snést vyšší míru kritiky, než je obvyklé, a k ochraně své pověsti nemohou využít informace, které získali při výkonu veřejné moci.

Expremiér Petr Nečas loni v rozhovoru pro časopis Reflex uvedl, že policie při zatýkání používala estébácké metody: „… Aby se vám vysmívali při domovní prohlídce, aby vám neumožnili vykonat základní hygienické potřeby, ačkoliv prohlídka trvá hodiny a hodiny, abyste se musel doprošovat, jestli vám dovolí se osprchovat, aby policisté v botách chodili po posteli vaší dcery a rozkopávali jí polštáře, kopali vám do věcí…“ 

Česká televize video odvysílala 22. prosince 2013 v pořadu Otázky Václava Moravce. Celkový policejní záznam čítá zhruba 20 minut. Pořad zvažoval zařazení vzhledem k ochraně osobnosti Nečasové, policistů i třetích osob, o kterých se při zatýkání hovořilo. S ohledem na veřejný zájem a razantní kritiku ze strany expremiéra Nečase na adresu policie ale byla nahrávka nakonec odvysílána. Z důvodu ochrany osobních údajů byl záznam zkrácený. 

Vyšetřování kauz kolem někdejší šéfky kabinetu Petra Nečase (ODS) loni vedlo k pádu vlády i k odchodu Nečase z čela ODS. Nečasová čelí obvinění kvůli údajnému podplacení trojice exposlanců ODS a kvůli údajnému vyzrazování utajovaných zpráv Bezpečnostní informační služby. Soud jí také uložil trestním příkazem roční podmínku za údajné zneužití Vojenského zpravodajství. Žalobci ale podali proti rozhodnutí odpor a Nečasovou tak čeká veřejné hlavní líčení.